Kaikki aurinkorasvat eivät ole yhtä tehokkaita – yksi merkintä kertoo, onko suoja riittävän hyvä.
Kaikki aurinkorasvat eivät ole yhtä tehokkaita suojautumisessa auringon haitallisilta säteiltä. Monet ihmiset käyttävät aurinkorasvoja suojatakseen ihoaan auringon aiheuttamilta vaurioilta, kuten palamiselta ja ihosyövältä. Kuitenkin on tärkeää ymmärtää, että aurinkorasvojen suojausteho voi vaihdella huomattavasti eri tuotteiden välillä. Suojakerrostuotteiden merkinnät voivat kertoa, kuinka hyvin ne suojaavat ihoa auringolta. Yksi näistä merkinnöistä on niin kutsuttu UV-indeksi, joka mittaa auringon UV-säteiden vaikutusta ihoon. Korkeampi UV-indeksi tarkoittaa, että aurinkorasva tarjoaa paremman suojan, kun taas alhaisempi indeksi voi viitata siihen, että suoja ei välttämättä ole riittävän hyvä. Tämän takia onkin tärkeää tarkistaa aurinkorasvojen merkinnät ennen niiden käyttöä, jotta voidaan varmistaa riittävä suojautuminen auringolta.
Aurinkorasvat voivat vaihdella tehokkuudeltaan merkinnän perusteella.
Terveys
Kaikki aurinkorasvat eivät ole yhtä tehokkaita – yksi merkintä kertoo, onko suoja riittävän hyvä
Aurinkosuojavoiteen valinnassa pakkausmerkinnät kannattaa katsoa tarkkaan läpi. Tukesin pistokokeissa Suomen markkinoilta on löytynyt tuotteita, joiden UV-suojissa on havaittu puutteita.
Kesäisin aurinkovoiteiden kysyntä kasvaa ja kauppojen hyllyt notkuvat erilaisista aurinkosuojatuotteista. Tuotteet kannattaa kuitenkin syynätä tarkkaan läpi, sillä kaikki myytävät aurinkosuojat eivät välttämättä suojaa haitallisilta uv-säteiltä yhtä hyvin.
Aurinkosuojatuotteissa silmä hakeutuu helposti purkissa ilmoitettuun SPF-suojakertoimeen. Yhtä tärkeää olisi kuitenkin tarkistaa, että aurinkovoide tarjoaa suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä.
Purkissa ilmoitettava suojakerroin viittaa ainoastaan UVB-säteilyltä saatavaan suojaan eikä se ota kantaa UVA-säteilyyn. Molemmat säteilymuodot ovat kuitenkin haitallisia ja lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään eli melanoomaan.
Sen lisäksi UVA-säteily aiheuttaa ihossa ennenaikaista ikääntymistä.
– Kuluttajia suositellaan valitsemaan tuote, jossa luvataan molemmat suojat. UVA -säteilylle altistumisen vaikutukset ovat huomattavasti pitkäaikaisempia. Niitä välttämättä näe heti silmällä, toisin kuin UVB- säteilyn aiheuttaman ihon punoituksen, kertoo ylitarkastaja Anna Vuori Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.
Tätä termit tarkoittavat:
UVA = Muodostaa 95 prosenttia maahan tulevasta auringon UV-säteilystä. UVA tunkeutuu syvälle ihoon ja tuhoaa siellä kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Tämä aiheuttaa ihossa ennenaikaista vanhenemista.
UVB = Muodostaa 5 prosenttia UV-säteilystä. Saa ihon punoittamaan ja palamaan.
SPF = Lyhenne sanoista sun protection factor. Viittaa tuotteessa olevaan UVB-suojaan ja kertoo, kauanko auringossa voi oleskella ennen kuin iho palaa. Jos ihosi palaa esimerkiksi 10 minuutissa, SPF 10 antaa kymmenkertaisen suojan. Silloin auringossa voi olla 100 minuuttia palamatta. SPF 30 puolestaan nostaa aikaa jo 300 minuuttiin.
Kemiallinen suoja = Aurinkovoiteissa oleva UV-suodatin. Imee säteet itseensä ja hajottaa ne lämpöenergiaksi. EU:n alueella myytävissä tuotteissa sallitaan noin 30 erilaista UV-suodatinta.
Fysikaalinen suoja = Muodostaa ihon pinnalle kalvon, joka heijastaa UV-säteitä poispäin. EU:n alueella on sallittu kaksi fysikaalista filtteriä: titaanidioksidi ja sinkkioksidi.
UV-suojan tasoa on mahdotonta päätellä tuotteen takana olevasta ainesosalistasta. Kuluttajan on siis luotettava pakkausten merkintöihin.
– Selvin merkki on se, että pakkauksessa on merkitty selkeästi logot UVA ja UVB, Vuori kertoo.
Euroopan komissio on asettanut suosituksia EU:n alueella myytäville aurinkosuojatuotteille. Suositusten mukaan kaikissa EU-alueella myytävissä aurinkosuojatuotteissa tulisi olla myös UVA-suoja, joka on vähintään kolmasosa ilmoitetusta suojakertoimesta.
Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli SPF-suojakertoimeksi ilmoitetaan 30, tuotteen pitäisi tarjota suojakerroin 10 UVA-säteilyä vastaan.
Valheellisia tuotteita on löydetty
Tukes valvoo Suomessa myynnissä olevien aurinkosuojien turvallisuutta.
Kosmetiikkatuotteita ei Suomessa tai muuallakaan EU-maissa ennakkohyväksytä, vaan tarkastuksia tehdään pistokokein jo myynnissä oleviin tuotteisiin. Siksi on mahdollista, että markkinoilla on myynnissä tuotteita, jotka eivät suojaa auringolta väitetysti.
– Tuotteen vastuutaholla, eli valmistajalla tai maahantuojalla on siten valtava vastuu tuotteen turvallisuudesta, Vuori kertoo.
Tukesin valvonnassa on löytynyt tuotteita, joissa aurinkosuojaa ei ole ollut lainkaan tai väitettyä suojaa ei ole testattu hyväksytyillä menetelmillä.
Kyse on Vuoren mukaan yksittäistapauksista. Vuonna 2021 Tukes seuloi kymmenkunta suomalaisen valmistajan tai EU-maahantuojan aurinkosuoj
Onko aurinkorasva riittävän hyvä? Yksi merkintä kertoo tehokkuuden.
Aurinkosuojatuotteiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota pakkauksessa oleviin merkintöihin. Suomessa on havaittu tuotteita, joiden UV-suoja ei ole riittävän hyvä. Aurinkosuojatuotteiden tärkein tehtävä on suojata ihoa haitallisilta UVA- ja UVB-säteiltä. UVA-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä, kun taas UVB-säteily saa ihon punoittamaan ja palamaan. SPF-suojakerroin ilmoittaa ainoastaan UVB-säteilyltä saatavan suojan määrän.
Euroopan komission suositusten mukaan kaikissa EU-alueella myytävissä aurinkosuojatuotteissa tulisi olla myös UVA-suoja, joka on vähintään kolmasosa ilmoitetusta suojakertoimesta. Tämä tarkoittaa, että jos tuotteen SPF-suojakerroin on 30, sen tulisi tarjota suojakerroin 10 UVA-säteilyä vastaan. Pakkauksessa tulisi myös olla selkeät UVA- ja UVB-logot.
Tukes, eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, valvoo Suomessa markkinoilla olevien aurinkosuojatuotteiden turvallisuutta. Tukes on havainnut, että joissain tuotteissa aurinkosuoja ei ole ollut lainkaan tai sen tehokkuutta ei ole testattu hyväksyttyjen menetelmien mukaan. Tällaiset tuotteet eivät tarjoa riittävää suojaa auringolta.
On tärkeää, että tuotteessa luvattu aurinkosuoja pitää paikkansa. Kuluttajien tulisi pystyä luottamaan siihen, että aurinkosuojatuotteet, joita markkinoilla myydään, ovat turvallisia ja tehokkaita. Aurinkosuojatuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla on vastuu tuotteiden turvallisuudesta.
Aurinkosuojaa valitessaan kuluttajien tulisi myös kiinnittää huomiota muihin seikkoihin. Aurinkosuojan pakkauksessa ei saa luvata sataprosenttista suojaa auringolta, eikä siinä saa antaa ymmärtää, että aurinkosuojaa ei tarvitse lisätä päivän aikana. Lisäksi tuotteen säilyvyys tulisi tarkistaa, sillä avatun tuotteen säilyvyysaika voi olla rajoitettu.
Ensisijainen suojautuminen auringolta tulisi tehdä vaatteilla ja varjolla. Aurinkosuojaa tulisi käyttää silloin, kun suojautuminen muilla tavoin ei ole mahdollista. Aurinkosuojatuotteiden merkinnöistä ja valinnasta kannattaa olla tietoinen, jotta voi suojata ihoaan tehokkaasti auringolta.
Aurinkorasvoissa laadussa on eroa, tarkista suojamerkinnät.
Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkosuojatuotteiden valinnassa on tärkeää tarkistaa pakkausmerkinnät. Tukesin valvonnassa on havaittu aurinkosuojatuotteita, joiden UV-suojissa on puutteita. Onkin suositeltavaa valita tuote, jossa on merkitty sekä UVA- että UVB-suoja. UVA-säteilyn vaikutukset ovat pitkäaikaisempia ja aiheuttavat ihossa ennenaikaista ikääntymistä. Euroopan komission suositusten mukaan kaikissa aurinkosuojatuotteissa tulisi olla UVA-suoja, joka on vähintään kolmasosa ilmoitetusta suojakertoimesta. Vaikka markkinoilla voi olla myynnissä puutteellisia tuotteita, suurin osa tuotteista tarjoaa ilmoitetun suojan. Tärkeää on myös huomioida aurinkosuojan pakkauksen merkinnät, kuten säilyvyys ja suojan kesto. Ensisijainen suojautuminen auringolta tulisi kuitenkin tehdä vaatteilla ja varjolla.