Eläinten lopettaminen lintuinfluenssan vuoksi voi olla tuhoisa isku turkistarhalle – “Tätä ei olisi enää tarvittu”.
Eläinten lopettaminen lintuinfluenssan takia voi olla turkistarhalle kohtalokas isku – ”Tätä ei olisi tähän tarvittu enää”
Suomi kärsii tällä hetkellä vakavasta linnuinfluenssasta, mikä on johtanut pelottaviin seurauksiin maan turkisteollisuudelle. Eläinten lopettaminen lintuinfluenssan vuoksi voi koitua kohtalokkaaksi turkistarhoille, jotka ovat jo kärsineet taloudellisista haasteista viime aikoina. Ongelma on äärimmäisen huolestuttava sekä eläinten hyvinvoinnin että talouden näkökulmasta.
Lintuinfluenssa on aiheuttanut valtavan määrän tartuntoja ja kuolemantapauksia maan turkiseläimille. Tämä on pakottanut turkistarhojen omistajat lopettamaan tuhansia eläimiä, mikä lisää heidän taloudellista taakkaansa entisestään. Tilanne on erityisen kriittinen nyt, kun turkisteollisuus kamppailee jo muutenkin haastavien markkinaolosuhteiden kanssa.
Turkistarhojen omistajat ja työntekijät ovat ilmaisseet suurta huolta tilanteesta. Heidän mukaansa eläinten lopettaminen on äärettömän raskasta niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Lisäksi he pelkäävät alan kärsivän peruuttamatonta vahinkoa, mikä voisi johtaa monien turkistarhojen sulkemiseen. Kaiken kaikkiaan tämä linnuinfluenssaepidemia on aiheuttanut suurta epävarmuutta ja huolta Suomen turkisteollisuudessa.
Eläinten lopettaminen lintuinfluenssan takia olisi tuhoisa turkistarhoille.
Terveysviranomaiset ovat määränneet kolmella turkistarhalla eläimet lopetettavaksi lintuinfluenssan takia. Näitä lopetuksia toteutetaan jo tällä viikolla.
Turkistuottaja ja Suomen Turkiseläinten Kasvattajien Pohjois-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Esa Rantakangas pitää lopettamisia ikävinä, mutta välttämättöminä. Hän sanoo, että kaikki ymmärtävät taudin tarttumisriskin eläimestä toiseen ja mahdollisesti myös ihmisiin. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä kokonaiskuva.
Yksittäiselle turkistarhalle eläinten lopettamiset voivat olla katastrofi. Rantakangas kertoo kuulleensa, että eräällä tarhalla kaikki eläimet on määrätty lopetettavaksi. Tällaisesta tilanteesta voi olla hyvin vaikea toipua. Lisäksi turkiseläintuottajat ovat jo muutenkin kärsineet vaikeuksista koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan takia. Tämä ei siis olisi ollut enää tarpeellista.
Ruokavirasto maksaa lopetettavien eläinten omistajille korvauksia. Rantakankaalle ei vielä ole tiedossa tarkkoja summia, mutta hän uskoo viranomaisten toimivan asianmukaisesti ja tarjoavan kohtuullisen korvauksen lopetettavista eläimistä.
Turkistarhoilla joudutaan jatkossakin kiinnittämään huomiota tautien torjuntaan. Rantakangas toteaa, että perusongelma on se, että tauti leviää luonnonvaraisissa linnuissa. Suojautumisen keinoja on mietittävä ja asia vaatii syvällisempää analyysiä, koska tarhoja on hyvin erilaisia. Toiset tarhat ovat paremmin suojattuja, esimerkiksi halleissa on käytössä erilaisia suojaustoimenpiteitä. Turkistuottajaliitto varmasti tulee analysoimaan tilannetta tarkemmin.
Kaiken kaikkiaan tilanne on haasteellinen turkistarhoille. Lintuinfluenssan torjunta vaatii huolellisuutta ja tiivistä yhteistyötä kaikkien osapuolten välillä. On toivottavaa, että pandemian ja muiden ongelmien keskellä turkistarhat voivat selviytyä ja jatkaa toimintaansa.
Eläinten lopettaminen voi olla kohtalokas turkistarhalle lintuinfluenssan takia.
Lintuinfluenssan leviäminen turkistarhoilla on vakava huolenaihe, joka voi aiheuttaa kohtalokkaita seurauksia turkistuottajille. On tärkeää suojata tarhaeläimet paremmin ja eristää ne luonnonvaraisista eläimistä. Ruokavirasto on jo määrännyt kolmella turkistarhalla eläinten lopetettavaksi, mikä voi olla kohtalokas isku kyseisille tarhoille. Tämä tilanne tulee erityisen huonoon aikaan, koska turkistuottajat ovat jo vaikeuksissa koronapandemian ja Ukrainassa alkaneen hyökkäyssodan vuoksi.
Ymmärrän, että lopetukset ovat ikäviä, mutta tarpeellisia taudin leviämisen estämiseksi. On tärkeää muistaa tämä iso kuva ja pyrkiä suojelemaan turkiseläimiä sekä ehkäisemään taudin leviämistä ihmisiin. Jokaiselle tarhalle lopetukset voivat olla kuitenkin kohtalokas isku, ja tästä tilanteesta voi olla vaikea nousta. Olisi ollut parempi välttää tämä tilanne, kun turkistuottajat ovat jo muutenkin vaikeuksissa.
Ruokavirasto on ilmoittanut, että lopetettaville eläimille maksetaan käypä korvaus. On vielä epäselvää, kuinka paljon korvaussumma tulee olemaan. Toivon, että viranomaiset toimivat asiallisesti ja että lopetettaville eläimille saadaan kohtuullinen korvaus.
Tautien torjuntaan tulee kiinnittää jatkossakin huomiota turkistarhoilla. Perusongelma on se, että tauti leviää luonnonvaraisissa linnuissa. Tarhojen suojautumiskysymyksiä tulee pohtia ja tarvitaan syvempää analyysia, koska tarhat ovat hyvin erilaisia. Toiset tarhat ovat hyvin suojattuja, esimerkiksi halleissa on minkkejä jonkin verran. On varmasti tarpeen, että ala tekee asiasta perusteellisen analyysin ja kehittää tarvittavat suojautumistoimenpiteet.
Lintuinfluenssan leviäminen turkistarhoilla on vakava uhka turkistuotannolle Suomessa. On tärkeää, että viranomaiset ja alan toimijat tekevät yhteistyötä taudin leviämisen estämiseksi ja tarhojen suojaamiseksi. Samalla on huomioitava myös eläinten hyvinvointi ja pyrittävä löytämään kestäviä ratkaisuja turkistuotannon tulevaisuudelle.
Turkistarhat huolissaan lopetusten vaikutuksista.
Lopuksi voidaan todeta, että terveyseläinten lopettaminen lintuinfluenssan takia voi olla kohtalokas isku turkistarhalle. Turkistuottajat ymmärtävät lintuinfluenssaan liittyvät riskit ja tarhaeläinten suojaaminen paremmin ja eristäminen luonnonvaraisista eläimistä on ratkaistava. Lopetusten vaikutukset voivat olla kohtalokkaita yksittäiselle tarhalle. On tärkeää, että tarhoille maksetaan käypä korvaus lopetettavista eläimistä. Tautien torjuntaan tulee jatkossakin kiinnittää huomiota ja tehdä syvällisempi analyysi, koska tarhat ovat hyvin erilaisia.