Kroonisista kivuista kärsivien aivoaaltojen perusteella on löydetty yksilöllinen tunnistusmerkki kivuille – tämä havainto saattaa tarjota keinon kipujen tukahduttamiseen.
Krooniset kivut ovat yleinen ja haastava terveysongelma, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Viime aikoina tehdyt tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että näiden kipujen syyn ja hoidon ymmärtäminen voi olla lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tuoreet tutkimukset ovat nimittäin paljastaneet, että kroonisista kivuista kärsivien aivoaalloista löytyy kipujen yksilöllinen sormenjälki.
Tutkijat ovat havainneet, että jokaisella kivuista kärsivällä henkilöllä on omanlaisensa aivoaaltojen toimintamalli, joka liittyy heidän kokemaansa kipuun. Tämä löytö voi avata uusia mahdollisuuksia kivun diagnosointiin ja hoitoon, sillä sormenjäljenkaltaisten aivoaaltojen tunnistaminen voi auttaa löytämään yksilöllisiä keinoja kivun torppaamiseen.
Tulevaisuudessa tämä havainto voi siten johtaa uudenlaisiin hoitomuotoihin ja lääkityksiin, jotka voivat tarjota helpotusta kroonisista kivuista kärsiville. Tämä olisi merkittävä edistysaskel terveydenhuollon alalla ja loisi toivoa niille, joiden elämää kivut rajoittavat ja vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiin.
Aivoaalloista löytyi kipujen yksilöllinen sormenjälki.
TerveysKroonisten kipujen yksilöllisistä aivoaalloista löytyi sormenjälki, joka voi auttaa kivun torjunnassa
Krooninen kipu vaikuttaa suureen osaan ihmisistä, mutta sen voimakkuutta ei voi mitata objektiivisesti. Tutkijat, jotka ovat päässeet jäljille, tavoittelevat räätälöityjä hoitomuotoja.
Jopa viidennes suomalaisista arvioidaan kärsivän toistuvasta pitkäaikaisesta kivusta. Kivun syy voi aluksi olla selvä, mutta se ei aina helpota paranemisen jälkeenkään vaan voi jatkua aivojen aistimuksena lääkityksestä huolimatta.
Krooniset kivut eivät ole yksinomaan suomalaisten ongelma. Ne vaivaavat koko ihmiskuntaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa niitä esiintyy myös viidenneksellä väestöstä, eli yli 50 miljoonalla ihmisellä, ja määrä on tutkimusten mukaan kasvussa.
Kipu määritellään krooniseksi, kun se kestää yli kolme kuukautta tai ylittää vaurion normaalin paranemisajan. Mutta milloin kipu on niin voimakasta, että se alkaa hallita elämää? Miten kivun voimakkuus voidaan mitata?
Laboratoriokokeilla tai magneettikuvilla ei saada vastausta, koska samannäköinen vaurio voi aiheuttaa hyvin erilaisia kipukokemuksia eri ihmisillä.
Toistaiseksi ainoa keino on potilaan oma kuvaus ja arvio, jotka lääkäri tulkkaa. Potilasta pyydetään usein arvioimaan kipu asteikolla yhdestä kymmeneen.
Kroonisen kivun kuvaileminen on vaikeaa, koska se ei ole sidoksissa ainoastaan somatosensoriseen aivokuoreen, vaan myös ajatteluun, muistamiseen ja tunteisiin liittyviin aivoalueisiin.
Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat nyt löytäneet objektiivisen mittarin, jonka avulla kroonisen kivun voimakkuus näkyy yksilöllisinä aaltoina aivojen aktiivisuudessa.
He korostavat, että tutkimuksen tarkoitus ei ole sivuuttaa potilaiden omaa kokemusta ja arviota, vaan löytää keinoja, joilla krooninen kipu voitaisiin tulevaisuudessa poistaa aivostimulaation avulla.
Tutkijoiden ajatus on, että tietäessään, millaisena krooninen kipu näyttäytyy kunkin potilaan aivoaalloissa, lääkärit voisivat tulevaisuudessa asentaa aivoihin elektrodeja. Näillä elektrodeilla aiheutettaisiin aivoissa ikään kuin oikosulku, joka katkaisisi kipukokemuksen.
Toiveena on kehittää räätälöityjä hoitomuotoja pahimpiin kipuihin, jotka eivät ole reagoineet muihin hoitomuotoihin.
Nature Neuroscience -lehdessä julkaistu tutkimus on vielä pieni, sillä siinä oli mukana vain neljä koehenkilöä, mutta laajemmat vaiheet ovat jo suunnitteilla. Kolmen potilaan kivut alkoivat aivoinfarktin jälkeen ja yhdellä potilaalla oli haamukipuja amputoidusta raajasta.
Koehenkilöiden aivoihin asennetut elektrodit tallensivat tietoa heidän päivittäisistä kiputuntemuksistaan. Samanlaisilla sensoreilla voidaan myös stimuloida aivoja, ja näitä menetelmiä käytetään jo liikehäiriösairauksien, kuten Parkinsonin taudin, dystonian ja essentiaalin vapinan hoidossa.
Kroonisen kivun tapauksessa sähkövirta aivoihin ei olisi jatkuvaa, vaan stimulaatiota säädettäisiin sen mukaan, mitä aivoissa tapahtuu.
Tämä tutkimus on ensimmäinen kerta, kun krooniseen kipuun liittyvää hermotoimintaa mitataan todellisissa olosuhteissa kliinisesti merkityksellisen ajanjakson ajan.
Elektrodit istutettiin kahteen kohtaan aivojen etuosaan: anterioriseen singulaariseen aivokuoreen (ACC), joka käsittelee ja säättelee tunteita, sekä orbitofrontaaliseen aivokuoreen (OFC), joka on tärkeä tunteiden käsittelyssä ja impulssien hallinnassa.
OFC:stä on vähän tietoa kipututkimuksen osalta, mutta tutkijat päättelevät, että myös OFC voi heijastella kunkin potilaan yksilöllistä kokemusta kroonisesta kivusta. Siten OFC:n aallot voivat toimia biomarkkereina ja objektiivisena mittarina kivun voimakkuudelle.
Koehenkilöt pitivät kiputuntemuksistaan päiväkirjaa 3-6 kuukaud
Kipujen sormenjälki auttaa särkyjen torppaamisessa kroonisissa kivuissa.
Kroonisesta kivusta kärsivien aivoaaltojen yksilöllisen sormenjäljen löytäminen voi tarjota keinon torjua näitä kipuja. Krooninen kipu vaivaa suurta osaa ihmisistä, mutta sen voimakkuutta ei ole objektiivisesti mitattavissa. Tutkijat tavoittelevat räätälöityjä hoitoja tämän ongelman ratkaisemiseksi.
Suomessa arvioidaan jopa viidennen osan ihmisistä kärsivän toistuvasta pitkäaikaisesta kivusta. Kivun syyn voi aluksi olla selvä, mutta se saattaa jatkua aivojen aistimuksena lääkityksestä huolimatta. Suomalaiset eivät ole ainoita, joille krooniset kivut ovat yleisiä, vaan niistä kärsii koko ihmiskunta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yli 50 miljoonaa ihmistä kärsii kroonisesta kivusta, ja tämän määrän arvioidaan kasvavan.
Kroonisen kivun määritelmä on, että se on kestänyt yli kolme kuukautta tai ylittää alkuperäisen aiheuttajan normaalin paranemisajan. Mutta milloin kipu on niin voimakas, että se alkaa hallita elämää? Kuinka kivun voimakkuus voidaan mitata?
Laboratoriokokeilla tai magneettikuvilla ei voida saada vastausta tähän kysymykseen, koska samanlaiselta näyttävä vaurio voi tarkoittaa eri ihmisillä hyvin erilaisia kipukokemuksia. Toistaiseksi potilaan oma kuvailu ja arvio jäävät lääkärin tulkittavaksi. Potilaita pyydetään yleensä sijoittamaan kipu asteikolle yhdestä kymmeneen, ja käytettävissä on myös kipumittarilla, jossa potilas voi sanallistaa kipunsa laatua lääkärille.
Kroonisen kivun luonnehtiminen on vaikeaa, koska se ei ole sidoksissa pelkästään somatosensoriseen aivokuoreen vaan myös ajatteluun, muistamiseen ja tunteisiin liittyviin aivoalueisiin.
Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat nyt löytäneet objektiivisen mittarin kroonisen kivun voimakkuudelle havaittuaan, että se näkyy yksilöllisinä aaltoina aivojen aktiivisuudessa. He korostavat, että tutkimuksen tarkoitus ei ole sivuuttaa potilaiden omaa kokemusta, vaan tarkoituksena on etsiä tapoja poistaa kroonista kipua aivostimulaation avulla.
Tutkijoiden ajatuksena on, että tietäessään, miltä krooninen kipu näyttää kunkin potilaan aivoaalloissa, lääkärit voisivat tulevaisuudessa täsmäsijoittaa elektrodeja aivoihin. Näillä elektrodeilla aiheutettaisiin aivoihin ikään kuin oikosulku, joka katkaisisi kipukokemuksen.
Tutkimus on toistaiseksi pieni, koska siinä oli mukana vain neljä koehenkilöä, mutta laajempia tutkimuksia suunnitellaan jo. Toiveena on kehittää räätälöityjä hoitoja pahimpiin kipuihin. Tutkijat asensivat koehenkilöiden aivoihin elektrodeja ja tallensivat niiden avulla tietoa aivojen aktiivisuudesta. Lisäksi koehenkilöt pitivät päiväkirjaa kiputuntemuksistaan.
Kerätyn datan pohjalta kehitettiin algoritmi, joka etsi yhteyksiä kivun ja aivoaaltojen välillä. Tutkijat pystyivät myös ennustamaan kipukohtauksia. Laboratoriokokeessa, jossa potilaita altistettiin kuumuuden aiheuttamalle kivulle, kipu näkyi aivoissa erilaisina aaltoina kuin heidän krooninen kipunsa.
Tulokset osoittavat, että krooninen kipu ei ole vain akuutin kivun jatkumoa, vaan aivoille ne ovat kaksi eri asiaa. Tutkimus tarjoaa toivoa uusista keinoista kroonisen kivun hoitoon.
Kipuaallon yksilöllinen sormenjälki tarjoaa uuden hoitokeinon.
Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että kroonisilla kivuilla on yksilöllinen vaikutus aivojen toimintaan. Tutkijat ovat löytäneet keinon mitata ja seurata kroonisen kivun voimakkuutta aivoaallojen avulla. Tässä tutkimuksessa käytettiin neljää koehenkilöä, mutta laajemmat vaiheet ovat jo suunnitteilla. Toivottavasti nämä tutkimustulokset voivat johtaa räätälöityjen hoitojen kehittämiseen kroonisen kivun lievittämiseksi.