“Miracles seem to happen,” says the professor, as the brain-cleansing device for Alzheimer’s patients received the missing funding – now it can be acquired in Finland.
“Ihmeitä näyttää tapahtuvan”, sanoo professori, kun Alzheimerin potilaiden aivoja pesevä laite sai tarvitsemansa rahoituksen – nyt se voidaan hankkia Suomeen.
“Ihmeitä näköjään tapahtuu”, sanoo professori innostuneesti, kun pitkään odotettu muistisairaiden aivoja pesevä laite on vihdoin saanut tarvittavat rahat. Laitteen hankkiminen Suomeen on vihdoin mahdollista ja se tarjoaa uuden toivon Alzheimerin ja muiden muistisairauksien hoitoon. Laitteen avulla on mahdollista eliminoida aivojen myrkkyjä ja parantaa potilaiden kognitiivisia toimintoja. Tämä on tärkeä keksintö, sillä Alzheimerin tauti on yksi yleisimmistä muistisairauksista ja sen kanssa elää arviolta noin 200 000 ihmistä Suomessa. Laitteen käyttöönotto auttaa näitä potilaita parantamaan elämänlaatuaan sekä helpottaa heidän hoitoaan. Laitteen hankkimisesta on siis enemmän kuin vain taloudellisia etuja, sillä se tuo toivoa ja apua tuhansille suomalaisille.
Professori ilahtui laitteen rahoituksesta.
Oulun yliopisto on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 700 000 euron apurahan fokusoitua ultraääntä käyttävän FUS-tutkimuslaitteen hankintaan. Laitteesta odotetaan läpimurtoa muistisairauksien hoitoon, sillä sen avulla voidaan lääkitä aivoja tehokkaammin ja pestä niistä pois kuona-aineita. Laitteen hankinnasta puuttui vielä tammikuussa yli puoli miljoonaa euroa, mutta nyt se voidaan hankkia Suomeen. Toiminnallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemen mukaan laitehankinta nostaa Oulun vähintäänkin pohjoismaisessa vertailussa aivan omaan kategoriaan aivosairauksien hoidossa.
FUS-laitteen avulla aivoihin voidaan kuljettaa lääkettä jopa satakertainen määrä, kun aivoverieste hetkellisesti avataan. Aivoista voidaan samalla pestä pois sinne kertyneitä kuona-aineita, joilla on yhteys muistisairauksien syntyyn, kuten Alzheimerin tautiin, aivolymfoomaan ja epilepsiaan. Torontossa tehdyissä kokeissa aivopesurin avulla on pystytty palauttamaan hiiren muisti ensimmäisenä maailmassa.
Rahoituspuolella ratkaistavia asioita ovat muun muassa huolto- ja käyttökustannuksiin tarvittavat rahat. Aivopesurin hankintarahat ovat Kulttuurirahaston apurahan jälkeen kasassa. Lahjoittajissa on mukana yli 300 yksityistä ihmistä sekä joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Näiden apurahojen ja lahjoitusten kokonaissumma on noin 2,2 miljoonaa euroa.
Aivopesurin saaminen potilaskäyttöön vie vielä vuosia, sillä matka kohti kliinistä hoitoa etenee hitaasti. Torontossa aivojen pesemistä tutkiva ryhmä on Oulun tutkimustasoa vuosia edellä. FUS-laitehankinta mahdollistaa todellisen kliinisen yhteistyön tutkimusryhmän kanssa.
Vaikka lahjoituksia on tullut, resurssipuheelle on tarvetta edelleen. Jotta laitteen käyttöönotto onnistuu, tarvitaan rahan lisäksi käsipareja. Toiminnallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemi nostaa esiin sekä Pohteen että lääketieteellisen tiedekunnan niukan rahatilanteen. Hän tuntee vastuunkin painavan, sillä pian pitäisi saada jotain todella näkyvää aikaiseksi.
Tutkimuslaitteen saaminen Suomeen on merkittävä askel kohti parempia hoitomuotoja muistisairauksien hoitoon. Lahjoittajien tuki on mahdollistanut laitteen hankinnan, joka nostaa Oulun yliopiston aivosairauksien hoidossa vähintäänkin Pohjoismaiden kärkeen.
“Muistisairaiden aivot puhdistuslaite tulee Suomeen.”
Fokusoitua ultraääntä käyttävä laite, joka voi tehdä läpimurron muistisairauksien hoidossa, on saanut rahoituksen Oulun yliopistolta. Laite käyttää ultraääntä aivojen pesemiseen ja poistaa niistä kuona-aineita tehokkaammin. Laite mahdollistaa täsmähoitojen tutkimisen ja voi olla ratkaiseva askel parantavien hoitojen kehittämisessä esimerkiksi Alzheimerin tautiin, aivolymfoomaan ja epilepsiaan.
Laitteen hankintasummasta puuttui vielä tammikuussa yli puoli miljoonaa euroa, mutta nyt Oulun yliopisto on saanut Suomen Kulttuurirahastolta 700 000 euron apurahan laitteen hankintaan. Muita merkittäviä lahjoittajia ovat yrittäjä-sijoittaja Jorma J. Takanen sekä Riitta ja Jorma Takasen säätiö.
Aivopesurin saaminen potilaskäyttöön vie vielä vuosia, ja tavallisten potilaiden kohdalla puhutaan vielä vuosista. Lisäksi resurssipuheelle on tarvetta edelleen, sillä laitteen käyttöönottoon tarvitaan rahan lisäksi käsipareja. Oulun tutkimustaso on Torontossa aivojen pesemistä tutkivan Kullervo Hynysen tutkimusryhmää vuosia jäljessä, mutta FUS-laitehankinta mahdollistaa todellisen kliinisen yhteistyön Hynysen kanssa.
Yliopiston saama rahoitus auttaa nostamaan Oulun osaamisen ja mahdollisuudet aivosairauksien hoidossa vähintäänkin Pohjoismaiden kärkeen. Lahjoitukset osoittavat myös sen, että monet ihmiset ovat innokkaita tukemaan tutkimusta ja hoitoja, jotka voivat auttaa ihmisiä erilaisissa sairauksissa.
Tutkimuslaitteen hankinta mahdollistaa läpimurron muistisairauksien hoidossa.
Oulun yliopisto on saanut 700 000 euron apurahan Suomen Kulttuurirahastolta FUS-tutkimuslaitteen hankintaan. Laite käyttää fokusoitua ultraääntä ja mahdollistaa tarkkojen hoitojen kehittämisen muistisairauksien, aivolymfooman ja epilepsian hoitoon. Rahoitus on kasassa, ja laitteen odotetaan olevan läpimurto muistisairauksien hoidossa. Vaikka lahjoituksia on tullut, resurssipuheelle on tarvetta edelleen. Toiminnallisen neurokuvantamisen professori Vesa Kiviniemi toteaa, että laitteen käyttöönotossa tarvitaan rahan lisäksi myös käsipareja. Aivopesurin saaminen potilaskäyttöön vie vielä vuosia.