Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on kesälle vähintään sata hoitajavajetta – opiskelijoille annetaan koulutusta suonensisäisen hoidon antamiseen.
Tampereen yliopistollisen sairaalan hoitajapula on tänä kesänä huolestuttavan suuri. Sairaalan arvion mukaan kesän ajan puuttuu vähintään sata hoitajaa, joka on johtanut tilanteeseen, jossa hoitohenkilökuntaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan ennen. Sairaalassa on kuitenkin löydetty ratkaisu, jolla voidaan saada lisää pätevää hoitohenkilökuntaa: opiskelijoita koulutetaan antamaan suonensisäistä hoitoa, jonka avulla voidaan helpottaa hoitajapulaa ja samalla varmistaa potilaiden saama hoito. Koulutustilaisuuksia on järjestetty useita jo kevään aikana, ja opiskelijat ovat olleet innokkaita osallistumaan. Tämä ratkaisu on osoittautunut erittäin hyödylliseksi, ja se auttaa sairaalaa selviytymään hoitajapulasta ja potilaiden hoidon turvaamisesta.
“TAYSilla hoitajapula, opiskelijat auttavat.”
Terveydenhuolto Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kärsii hoitajapulasta kesän lähestyessä. Sairaalassa tarvitaan vähintään sata hoitajaa, mutta tarjokkaita on vähän. Palkankorotukset eivät ole houkutelleet lisää ihmisiä hoitotyöhön.
Sijaisia tarvittaisiin paljon kesällä, joten TAYSissa on päätetty kouluttaa opiskelijasijaisia suonensisäiseen neste- ja lääkehoitoon. Tämä on ollut jo käytössä muissa yliopistosairaaloissa hyvin tuloksin. Koulutuksella pyritään vaikuttamaan potilashoidon sujuvuuteen kesän aikana ja samalla tuetaan tulevien ammattilaisten kehittymistä.
Opiskelijasijaisten lupa suonensisäiseen lääke- ja nestehoitoon on rajoitettu koskemaan tavanomaisia lääke- ja nestehoitovalmisteita, kuten yleisimmin käytettyjä antibiootteja. Tehohoito- ja lapsipotilaat jäävät toiminnan ulkopuolelle. Luvan myöntämiseen vaaditaan esihenkilön harkintaa ja kunkin erikoisalan koulutus- ja lupakokonaisuus on räätälöity.
Vaikka hoitoalan kuuden prosentin palkankorotus on saavutettu, se ei ole lisännyt alanvaihtajien halua palata entiseen ammattiinsa. Palkankorotusten lisäksi alalle tarvitaan toimintakulttuurin muutos. Sairaalassa on päästävä purkamaan mielikuvia byrokraattisesta ja hierarkkisesta toiminnasta. Henkilöstö tulee ottaa mukaan toiminnan kehittämiseen ja heidän ääntään pitää kuulla aidosti.
Ilman hoitajia ei ole potilashoitoa ja siksi TAYSin sairaalan tärkein tehtävä on kuunnella henkilöstöä ja kehittää toimintakulttuuria parempaan suuntaan. Suonensisäisten hoitotoimenpiteiden koulutus on yksi keino, joka voi helpottaa kesäsesongin aikana henkilöstövajetta.
Hoitajia tarvitaan, opiskelijat auttavat suonensisäishoidossa.
Tampereen yliopistollisen sairaalan hoitajapula on huolestuttavaa ja heijastuu potilaiden hoitoon. Onneksi TAYS on löytänyt keinon kouluttaa opiskelijasijaisia suonensisäiseen hoitoon, mikä helpottaa hoitajapulaa ja parantaa opiskelijoiden ammatillista kehittymistä. On tärkeää turvata potilaiden saama hoito myös kesälomakaudella, jolloin sairaalassa on tavallista enemmän sijaisia töissä ja hoitajapula voi olla akuutti.
Vaikka hoitoalan palkankorotukset ovat tärkeitä, ne eivät yksinään ratkaise hoitajapulaa. Tarvitaan toimintakulttuurin muutosta ja hoitajien äänen kuulemista. Hoitajat ovat tärkeä ja välttämätön osa terveydenhuoltoa, ja heidän hyvinvointinsa on tärkeää potilaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi. Lisäksi hoitajapulan ratkaiseminen edistää hoitoalan mainetta ja houkuttelee enemmän ihmisiä alalle.
Terveydenhuolto on tärkeä ja tarpeellinen osa yhteiskuntaa ja sen toimivuus on kaikkien etu. Meidän kaikkien tulisi olla kiitollisia hoitajille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat meitä ja läheisiämme. On tärkeää, että terveydenhuollon resurssit ovat riittävät ja että hoitajien palkkaus ja työolosuhteet ovat hyvät, jotta he voivat tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla.
Hoitajapula TAYSilla kasvaa, opiskelijoita koulutetaan.
TAYSin sairaaloissa kärsitään hoitajapulasta kesän lähestyessä. Opiskelijasijaisia koulutetaan nyt suonensisäiseen hoitoon, mikä auttaa myös potilashoidon sujuvuudessa. Silti sijaisia tarvitaan edelleen paljon, mutta palkankorotukset eivät ole houkutelleet lisää ihmisiä hoitotyöhön. Hoitoalalle tarvitaan toimintakulttuurin muutos ja hoitajien ääni on kuultava. Ilman hoitajia ei ole potilashoitoa, joka on sairaalan tärkein tehtävä.