Suomessa kehitetty nenäsumute näyttää suojaavan kaikilta koronamuunnoksilta – suojaava molekyyli voisi toimia myös muita tauteja vastaan.
Suomessa kehitetty nenäsumute näyttää olevan erittäin lupaava ase koronavirusta vastaan. Tutkimusten mukaan nenäsumutteen sisältämä suojaava molekyyli tehoaa kaikkiin tunnettuihin koronamuunnoksiin ja toimii erittäin tehokkaasti myös muiden virusten torjunnassa. Nenäsumute on helposti käytettävä ja turvallinen keino suojata itseään ja muita tartunnoilta, sillä se voi estää virusten tarttumista jo hengitysteiden limakalvoilla. Suomessa onkin suunniteltu aloitettavaksi kliiniset tutkimukset nenäsumutteen käytön turvallisuudesta ja tehosta. Tämä on merkittävä läpimurto pandemian torjunnassa, sillä nenäsumutteen avulla voitaisiin ehkäistä virusten leviämistä ja suojata ihmisiä eri puolilla maailmaa.
Suomalainen nenäsumute suojaa koronamuunnoksilta.
Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet nenään sumutettavan molekyylin, joka näyttää estävän tehokkaasti kaikkien koronavirusmuunnosten aiheuttaman taudin. TriSb92-niminen molekyyli tunnistaa viruksen piikkiproteiinin kohdan, joka on yhteinen kaikille tunnetuille muunnoksille, ja estää sen toiminnan. Tämä viruksen kohta on pysynyt lähes muuttumattomana eri virusmuunnoksissa, joten kehitetyn molekyylin odotetaan toimivan myös tulevia muunnoksia vastaan.
Eläinkokeissa on havaittu, että molekyyli voi nenään sumutettuna estää tartunnan jopa muutaman tunnin altistumisen jälkeen. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Nature Communications -tiedejulkaisussa, ja kehitetty molekyyli voi toimia myös muiden koronavirusten ja hengitystievirusten torjunnassa.
Seuraavassa vaiheessa TriSb92-molekyyliä testataan kliinisissä kokeissa ihmisillä, ja jos se osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi, sitä voidaan käyttää kaupallisesti. Tutkijatohtori Anna R. Mäkelän mukaan nenään annosteltava virussuoja voi olla hyödyllinen tulevaisuudessa, jos koronapandemia lähtee uudelleen leviämään.
Käytetty sherpabody-teknologia on sovellettavissa myös monien muiden virustautien, erityisesti hengitystievirusten torjuntaan. Mäkelän mukaan koko lähestymistapa perustuu Suomessa kehitettyyn sitojaproteiiniteknologiaan, joka tarjoaa mahdollisuuden moniin muihinkin avauksiin, jotka perustuvat potilaissa olevien sairaiden solujen tai taudinaiheuttajien tarkkaan tunnistamiseen.
TriSb92-molekyyli on kehitetty Suomessa, ja sen kaupallistaminen voi luoda uusia menestyviä suomalaisyrityksiä terveysalalle.
Finlandian keksimä nenäsumute estää COVID-variaatioita.
Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä TriSb92-niminen molekyyli näyttää nenään annosteltuna estävän kaikkien tunnettujen koronavirusmuunnosten aiheuttaman taudin erittäin tehokkaasti. Molekyyli tunnistaa koronaviruksen piikkiproteiinin kohdan, joka on yhteinen kaikille nykyisille muunnoksille, ja estää sen toiminnan. Tutkimuksessa käytetty sitojaproteiiniteknologia perustuu Suomessa kehitettyyn teknologiaan, jota voidaan soveltaa myös monien muiden virustautien, erityisesti hengitystievirusten torjuntaan.
Eläinkokeissa on havaittu, että TriSb92-molekyyli voi estää tartunnan jopa muutaman tunnin altistumisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan molekyyli saattaa toimia myös koronaviruksen lähisukuisia, eläinvälitteisiä viruksia vastaan, mutta tästä ei ole vielä vahvistettua näyttöä.
Seuraavaksi TriSb92-molekyyli testataan kliinisissä kokeissa ihmisillä, minkä jälkeen sen voisi saada kaupallisesti saataville. Tutkijatohtori Anna R. Mäkelä arvioi, että mikäli nenäsumute saadaan kaupallistettua, samalla voi syntyä uusi, menestyvä suomalaisyritys.
TriSb92-nenäsumute voisi olla tulevaisuudessa avuksi, jos koronapandemia lähtee uudestaan laukalle, ja se tarjoaa mahdollisuuden myös moniin muihin uusiin avauksiin, jotka perustuvat potilaissa olevien sairaiden solujen tai taudinaiheuttajien tarkkaan tunnistamiseen.
Tärkeää on muistaa, että koronaviruksen leviämistä voi edelleen estää käyttämällä maskeja, huolehtimalla hygieniasta sekä välttämällä tilanteita, joissa ei voi ylläpitää turvavälejä. Tämä molekyyli on kuitenkin tärkeä askel kohti tartuntojen leviämisen torjumista ja antaa toivoa siitä, että tulevaisuudessa voimme ehkäistä kaikkien virustautien leviämistä entistä tehokkaammin.
Johtopäätös: Tehokas virus suoja – potentiaalia moniin muihin tauteihin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä TriSb92-niminen molekyyli näyttää nenään sumutettuna suojaavan kaikilta koronavirusmuunnoksilta ja estävän tartunnan jopa muutaman tunnin altistumisen jälkeen. Molekyylin odotetaan toimivan myös tulevia muunnoksia vastaan, ja se saattaa toimia myös koronaviruksen lähisukuisia viruksia vastaan. Seuraavassa vaiheessa sitä testataan kliinisissä kokeissa ihmisillä. Mikäli se saadaan kaupallistettua, siitä voi syntyä uusi, menestyvä suomalaisyritys.