Pohjanmaalla ja Uudellamaalla asuu terveimmät suomalaiset – kartat paljastavat suuret erot alueiden välillä.
Suomen terveimmät ihmiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Tämä ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, joka selvitti alueellisia hierarkioita terveysindikaattoreissa. Tutkimus paljastaa merkittäviä eroja alueiden välillä ja vahvistaa sen, että paikalliset olosuhteet vaikuttavat ihmisten terveyteen.
Terveys on yksi tärkeimmistä asioista, jotka vaikuttavat ihmisten elämänlaatuun. Tämän takia on tärkeää ymmärtää, miksi jotkut alueet ovat terveempiä kuin toiset, jotta voidaan kehittää oikeanlaisia ratkaisuja terveysongelmiin.
Tämä tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten eri alueet pärjäävät terveysindikaattoreissa. Se auttaa meitä ymmärtämään, miten eri tekijät, kuten ympäristö, elämäntavat ja terveydenhoitopalvelut, vaikuttavat ihmisten terveyteen eri puolilla Suomea.
“Pohjanmaalla ja Uudellamaalla asuu terveimpiä suomalaisia.”
Terveys
Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla – kartat näyttävät isot erot alueiden välillä
Suomalaiset sairastavat eri tavoin eri puolilla maata. Tiedot käyvät ilmi ensimmäistä kertaa julkaistuista Kansallisesta terveysindeksistä ja perustuvat vuosien 2019–2021 rekisteritietoihin.
Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla, Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä, sairaimmat puolestaan Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.
Työkyvyttömyys on yleisintä Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, vähäisintä taas Uudellamaalla.
Suurimmat erot hyvinvointialueiden välillä näkyvät erityisesti vakavien mielenterveysongelmien, alkoholihaittoihin liittyvien sairauksien, tuki- ja liikuntaelinten sairauksien sekä sepelvaltimotaudin yleisyydessä.
Terveysindeksi kattaa kymmenen eri sairausryhmää. Mukana ovat muun muassa syövät, sepelvaltimotaudin, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, vakavat mielenterveyden häiriöt ja alkoholisairaudet.
Sairastavuus yleisempää Itä-Suomessa
Hyvinvointialueista Pohjois-Savossa on selvästi koko maan tasoa enemmän sekä mielenterveyden että tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Vähäisintä sairastavuus on molemmissa Ahvenanmaalla.
Alkoholihaittoihin liittyvä sairastavuus on puolestaan korkeinta Pohjois-Karjalassa, ja selkeästi muita alueita korkeampi myös Etelä-Karjalassa. Alkoholista aiheutuvat sairaudet olivat vähäisimpiä Ahvenanmaalla sekä Pohjanmaalla.
Myös sepelvaltimotauti oli yleisempi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa kuin muilla alueilla. Myös Keski- ja Etelä-Pohjanmaan, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Lapin ja Kainuun hyvinvointialueilla ilmaantuvuus on yleisintä. Vähiten sepelval
Suomalaisilla alueilla on terveyseroja.
Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla, kun taas sairaimmat asuvat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Tämä käy ilmi ensimmäistä kertaa julkaistusta Kansallisesta terveysindeksistä, joka perustuu vuosien 2019–2021 rekisteritietoihin. Suurimmat erot hyvinvointialueiden välillä näkyvät erityisesti vakavien mielenterveysongelmien sekä alkoholihaittoihin liittyvien sairauksien yleisyydessä. Lisäksi eri puolilla maata sairastetaan eri tavoin esimerkiksi syöpien ja sepelvaltimotaudin suhteen.
On selvää, että elintavoilla, kuten tupakoinnilla, alkoholinkäytöllä, liikunnalla ja ravintotottumuksilla, on suuri merkitys sairastavuuteen. Myös työttömyys, taloudellinen tilanne ja koulutus vaikuttavat yleisesti väestön terveyteen ja toimintakykyyn. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuudella sekä kulttuurisilla ja geneettisillä tekijöillä on myös merkitystä.
Terveysindeksin tiedoista käy ilmi, että työkyvyttömyys on yleisintä Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, kun taas vähäisintä se on Uudellamaalla. Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien osuus oli suurinta Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kuntakohtaiset tiedot julkaistaan syksyllä. Jatkossa kaikki Terveysindeksin tiedot päivitetään vuosittain.
Indeksitietoa voi hyödyntää sosiaali- ja terveyspalvelujen, sosiaalietuuksien sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen liittyvien toimien suunnittelussa ja arvioinnissa. Erilaisten terveysongelmien ehkäiseminen vaatii yhteistyötä ja panostuksia niin yksilöiltä kuin yhteiskunnalta.
Liikunnan merkitys fyysiselle hyvinvoinnille on kiistaton, ja jo pienellä määrällä liikuntaa saavut
Eri alueiden terveysindekseissä havaittiin suuria eroja.
Suomalaiset sairastavat eri tavoin eri puolilla maata, ja terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla, Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä. Suurimmat erot hyvinvointialueiden välillä näkyvät erityisesti vakavien mielenterveysongelmien, alkoholihaittoihin liittyvien sairauksien, tuki- ja liikuntaelinten sairauksien sekä sepelvaltimotaudin yleisyydessä. Tämä tieto voi auttaa suunniteltaessa sosiaali- ja terveyspalveluja sekä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistäviä toimia. Alueellisten erojen takana on monia tekijöitä, kuten elintavat, taloudellinen tilanne, kulttuuriset ja geneettiset tekijät sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus. Jatkossa kaikki Terveysindeksin tiedot päivitetään vuosittain.