Suomessa pyritään savuttomuuteen – kerro, millainen tunne on tupakoida, kun ympäröivä yhteiskunta paheksuu.
Suomessa on vahva savuttomuuskulttuuri, jossa tupakointi nähdään yhä enemmän haitallisena ja epäsosiaalisena tapana. Yhteiskunta ympärillämme paheksuu tupakointia ja pyrkii aktiivisesti vähentämään sen haittoja. Tämä asenne on saanut monet tupakoijat tuntemaan itsensä ulkopuolisiksi ja jopa syyllisiksi. Röökaaminen tuntuu yhä vaikeammalta, kun ympärillä olevat ihmiset kiinnittävät huomiota tupakointiin ja sen vaikutuksiin. Silti moni jatkaa tupakointia, joko riippuvuuden vuoksi tai koska se tuo heille hetkellistä helpotusta stressiin tai ahdistukseen. Suomesta halutaan savuton, mutta tupakointia ei tarvitse lopettaa yksin. Apua ja tukea on saatavilla, ja uudenlaiset tupakoinnin lopettamisen keinot voivat auttaa löytämään uuden tavan käsitellä stressiä ja ahdistusta ilman tupakkaa.
Röökaaminen tuntuu syyllisyydeltä.
Suomessa pyritään savuttomuuteen ja tällä hetkellä noin joka kymmenes aikuinen tupakoi päivittäin. Sähkötupakan ja nuuskan käyttöä esiintyy myös maassa. Yle tekee artikkelia tupakan käytöstä Suomessa ja siitä miltä tuntuu käyttää nikotiinituotteita maassa, jossa yhteiskunta paheksuu tupakointia.
Suomi on tavoitellut savuttomuutta jo pidemmän aikaa ja uusimpien lakien myötä tupakkapakkausten tulee olla yksivärisiä ja niissä on oltava terveysvaroitukset isoina kuvina ja teksteinä. Suomi oli ensimmäinen maa maailmassa, joka kirjasi lain päämääräksi tupakoinnin lopettamisen. Lakien myötä tupakan hinta on noussut ja tupakointi on kielletty monessa paikassa.
Vaikka tupakoitsijoiden määrä onkin laskenut Suomessa viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, yhä noin joka kymmenes aikuinen tupakoi päivittäin. Yle pyytääkin ihmisiä kertomaan millaista on polttaa maassa, jossa tupakoinnista tehdään yhä vaikeampaa ja entistä harvempi polttaa. Artikkeli selvittää millaista on käyttää nikotiinituotteita Suomessa.
Lukijat voivat kertoa omia kokemuksiaan täyttämällä alla olevan lomakkeen. Kyselyyn voi vastata perjantaihin 11.6. kello 24.00 saakka.
Tuntuu syylliseltä ja eristäytyneeltä.
Suomeen pyritään saamaan savuton yhteiskunta. Tämä tarkoittaa että tupakointi on kielletty useissa julkisissa paikoissa, tupakkamainontaa ei ole sallittu ja tupakkatuotteiden pakkauksiin on asetettu inhorealistisia terveysvaroituksia. Vaikka Suomessa tupakointi onkin vähentynyt huomattavasti, noin joka kymmenes aikuinen tupakoi päivittäin ja osa käyttää myös nuuskaa tai sähkötupakkaa.
Tupakointi on selvästi haitallista terveydelle, ja sen haitat ovat laajalti tiedossa. Yksi savukkeen polttelu saattaa aiheuttaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, syöpää ja sydänsairauksia. Suomen pyrkimys kohti savutonta yhteiskuntaa onkin tärkeä askel kohti kansanterveyden parantamista.
Tupakointi on kuitenkin edelleen monille henkilökohtainen valinta, ja se voi tuoda helpotusta stressaavaan elämään. On tärkeää ymmärtää, että tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta se on mahdollista. Monet ovat löytäneet apua nikotiinikorvaushoidoista ja tuesta ystäviltä ja perheeltä.
On myös tärkeää muistaa, että vaikka tupakoinnin haitat ovat laajasti tunnettuja, nuorilla on edelleen riski aloittaa tupakointi. Suomen on tärkeää jatkaa tupakkalain tiukentamista ja tarjota nuorille vaihtoehtoja tupakoinnille.
Kaiken kaikkiaan Suomen tavo
Tupakoinnin väheneminen Suomessa on huomattavaa.
Suomi pyrkii kohti savutonta yhteiskuntaa ja tupakoinnin vastainen lainsäädäntö ja tupakkatuotteiden terveysvaroitukset ovat tiukentuneet. Tupakoitsijoiden määrä on vähentynyt reippaasti, mutta noin joka kymmenes aikuinen tupakoi päivittäin. Teemme juttua nikotiinituotteiden käytöstä Suomessa ja pyydämme ihmisiä kertomaan kokemuksiaan tupakoinnin vaikeutumisesta.