Kuluttaja-asiamies on kritisoinut terveysjätteiden läpinäkyvyyttä hinnoittelussa – tulevaisuudessa hinnat tulee ilmoittaa näin.
Kuluttaja-asiamies on ottanut kantaa terveysjätteiden hinnoittelun läpinäkyvyyteen. Kuluttaja-asiamies korostaa, että asiakkaiden tulee pystyä vertailemaan eri terveysjätepalveluiden hintoja helposti ja selkeästi. Tällä hetkellä hinnoittelu ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeeksi läpinäkyvää.
Kuluttaja-asiamies vaatii, että terveysjätepalveluiden hinnat tulee jatkossa ilmoittaa selkeästi ja ymmärrettävästi. Hinnat tulee kertoa niin, että kuluttajat voivat tiedostaa kaikki kustannukset etukäteen ja tehdä tietoon perustuvan päätöksen palveluiden käyttämisestä.
Kuluttaja-asiamies haluaa, että terveysjätepalvelut ovat läpinäkyviä ja kuluttajaystävällisiä. Tämä auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja parantaa kilpailua alalla.
Kuluttaja-asiamies vaatii terveysjätteiltä läpinäkyvämpää hinnoittelua.
TerveydenhuoltoKuluttaja-asiamies on vaatinut yksityisiä terveysalan yrityksiä kertomaan selkeästi palveluidensa hinnat. Kohdevalvonnassa olivat kolme alan suuryritystä Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna. Viime vuonna yrityksille annettujen ratkaisujen mukaan yksikään yrityksistä ei kertonut verkkoajanvarauksessaan palveluiden hintaa ennen ajanvarauksen tekemistä. Lisäksi yritykset eivät kertoneet selvästi sitä, miten hinnat määräytyvät, mikä hankaloittaa eri palveluntarjoajien hintojen vertailua.
Valvonnan seurauksena Kuluttaja-asiamies edellyttää, että yritykset ilmoittavat selkeästi verkkopalveluissaan palvelun hinnan ja avaavat hinnoittelun perusteet. Esimerkiksi “yleislääkäri 30 min X euroa” -muotoisen hinnan tulee sisältää myös se, mikäli ajanvarauksen osuminen iltaan tai viikonloppuun nostaa palvelun hintaa. Hinta tulee kertoa myös oikea-aikaisesti eli ennen varaus- tai ostopäätöksen tekemistä. Palvelun hinnan tulee olla näkyvissä samalla sivulla missä varaus tehdään, joten asiakkaan ei tarvitse etsiä tietoja erikseen.
Kuluttajalle tulee myös ilmoittaa, jos lääkäri ei ole yrityksen palkkalistoilla. Yksityisissä terveysalan yrityksissä on yleistä, että osa työntekijöistä työskentelee itsenäisinä ammatinharjoittajina. Asiakkaan tulee saada tiedon tästä, jos se voi vaikuttaa hänen oikeuksiinsa kuluttajana. Kuluttaja-asiamiehen mukaan riskinä on, että asiakas ei tiedä kenen puoleen kääntyä ongelmatilanteessa ja eri tahot voivat pyrkiä pakoilemaan vastuutaan asiasta. Yritykset ovat luvanneet parantaa tapojaan, ja puutteiden korjaamiseksi onkin jo tehty toimia.
Vaikka valvonnan kohteena oli vain kolme suuryritystä, ongelmia on havaittu alalla laajemminkin. Kuluttaja-asiamies laatii vielä kuluvan kevään aikana kaikille alan toimijoille ohjeistuksen asiasta. Yksityisten terveyspalveluiden hintalappu on voinut tulla yllätyksenä monille kuluttajille. Aiheesta voi keskustella lauantaihin 15. huhtikuuta kello 23.00 saakka.
Hinnat pitää ilmoittaa läpinäkyvästi terveysjätteissä.
Yksityisellä terveysalalla on ilmennyt mittavia ongelmia hintojen kertomisessa. Tämä ilmeni, kun kuluttaja-asiamiehen valvonnan kohteena olivat kolme alan suuryritystä, Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna. Ratkaisujen mukaan yksikään yrityksistä ei kertonut verkkoajanvarauksessaan palveluiden hintaa ennen ajanvarauksen tekemistä.
Kuluttaja-asiamiehen valvontatoimet olivat tarpeen, sillä yritykset eivät kertoneet riittävän selkeästi myöskään sitä, miten hinnat määräytyvät. Tämä voi muun muassa hankaloittaa eri palveluntarjoajien hintojen vertailua.
Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on julkisesti rahoitettu ja pääosin ilmaiseksi saatavilla, mutta yksityinen terveydenhuolto on lisääntynyt viime vuosina. Tämä korostaa hintojen läpinäkyvyyden merkitystä, sillä kuluttajien tulee tietää mitä maksavat palvelusta.
Kuluttaja-asiamiehen mukaan palvelun hinta pitäisi ilmoittaa esimerkiksi muodossa ”yleislääkäri 30 min X euroa”. Hintaan pitäisi olla valmiina laskettuna mukaan myös se, mikäli ajanvarauksen osuminen esimerkiksi iltaan tai viikonloppuun nostaa palvelun hintaa.
Hinta pitää kertoa myös oikea-aikaisesti eli ennen varaus- tai ostopäätöksen tekemistä. Lisäksi palvelun hinnan pitää olla näkyvissä samalla sivulla missä varaus tehdään. Asiakkaan ei siis pidä joutua etsimään tietoja erikseen.
On myös tärkeää, että kuluttajalle ilmoitetaan, työskenteleekö ostettavan palvelun toteuttava asiantuntija yrityksessä vai itsenäisenä ammatinharjoittajana. Kuluttaja-asiamiehen mukaan on tärkeää, että asiakas saa tästä tiedon, jos se voi vaikuttaa hänen oikeuksiensa toteutumiseen kuluttajana.
Yritykset ovat luvanneet parantaa tapansa, mutta on tärkeää, että terveysalan yritykset kertovat selkeästi, paljonko niiden palvelut maksavat. Hinnat eivät saa olla yllätys kuluttajille, sillä läpinäkyvyys on tärkeää asiakaslähtöisen toiminnan kannalta.
Kaiken kaikkiaan terveydenhuollon pitää olla kuluttajalähtöistä ja hintojen on oltava selkeät. Kuluttajalle on tiedotettava riittävän selkeästi, mitä hän palvelusta maksaa ja miten palvelun hinta määräytyy. Terveydenhuoltoalan yrityksillä on vastuu tarjota selkeää ja läpinäkyvää hinnoittelua.
Yritykset lupaavat parantaa hinnoittelun läpinäkyvyyttä.
Yksityisellä terveysalalla on ilmennyt ongelmia hinnoittelun läpinäkyvyydessä, kun yritykset eivät ole riittävän selkeästi ilmoittaneet palveluidensa hintoja ja niiden määräytymisperusteita. Kuluttaja-asiamies on vaatinut terveysalan yrityksiltä selkeää hinnoitteluinformaatiota ja ohjeistanut hintojen kertomista oikea-aikaisesti ja helposti löydettävissä olevilla verkkosivuilla. Lisäksi kuluttajan tulee saada tietoa siitä, työskenteleekö palvelun toteuttava asiantuntija yrityksessä vai itsenäisenä ammatinharjoittajana. Yritykset ovat luvanneet korjata puutteet, mutta kuluttaja-asiamies on valvontatoimillaan havainnut vastaavanlaista ongelmaa laajemminkin alalla.