Turkisala ei ollut yllättynyt eläinten lopettamispäätöksestä, mutta uskotaan, että tilat voivat jatkaa toimintaansa – “Monet pelkäävät, mitä tästä seuraa”
Turkisala ei yllättynyt eläinten lopetuspäätöksestä, mutta tilojen uskotaan voivan jatkaa toimintaa – ”Monet pelkäävät, mitä tästä tulee”
Suomi on tehnyt päätöksen kieltää turkistarhauksen ja lopettaa kaikki turkiseläinten tehotuotanto vuoteen 2025 mennessä. Tämä päätös ei tullut yllätyksenä Turkisalan edustajille, jotka ovat jo pitkään kärsineet vastustusta ja painetta toiminnastaan. Vaikka päätös on odotettu, monilla tiloilla on kuitenkin toivoa jatkaa toimintaansa muilla tavoin.
Turkiseläinten lopettaminen aiheuttaa kuitenkin huolta monille alan harjoittajille. Monet pelkäävät työpaikkojen menettämistä ja taloudellisia vaikeuksia. Lisäksi on kysymys siitä, mitä tapahtuu jo olemassa oleville täysikasvuisille turkiseläimille.
Turkiseläinten tehotuotannon kiellon taustalla on ollut laaja kansanliike ja eettiset kysymykset eläinten hyvinvoinnista. Suomi haluaa olla edelläkävijä tässä asiassa ja toivoo, että muutkin maat seuraavat esimerkkiä. Muutos on kuitenkin iso ja se vaatii tiloille aikaa ja tukea sopeutumiseen uusiin toimintatapoihin.
Turkisala ei yllättynyt eläinten lopetuspäätöksestä, mutta tilojen uskotaan voivan jatkaa toimintaa – ”Monet pelkäävät, mitä tästä tulee.”
Turkisala ei yllättynyt, tilat voivat jatkaa – pelkoa tulevasta.
TerveysTurkisalan ei yllättynyt eläinten lopetuspäätöksestä, mutta tilojen uskotaan voivan jatkaa toimintaa – ”Monet pelkäävät, mitä tästä tulee”
Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton tutkimusjohtaja Jussi Peura sanoo, että tiloilla ollaan tilanteesta huolissaan.
Ruokaviraston torstaina kertoma päätös lopettaa lintuinfluenssatartunnan saaneita turkiseläimiä kolmella turkistilalla oli odotettu, sanoo Suomen turkiseläinten kasvattajien liiton tutkimusjohtaja Jussi Peura. – Eihän tämä ole mukava asia kenellekään, mutta tärkeintä on nyt saada virus pysäytettyä.
Peura pitää turkistarhoja uhkaavaa virustilannetta vakavana. – Turkistiloilla ollaan huolestuneita. Monet pelkäävät, mitä tästä vielä tulee. Kaikki tekevät kuitenkin parhaansa, että virus saataisiin pysymään poissa niiltäkin tiloilta, joissa sitä ei vielä ole.
Suomessa on todettu tähän mennessä lintuinfluenssatapauksia 20 turkistarhalla. Kaikki todetut tartuntatapaukset ovat Etelä- ja Keski-Pohjanmaan tarhoilla. Pohjanmaalla tartuntoja ei ole toistaiseksi ollut, vaikka yli puolet Suomen turkistarhoista sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa, suhteellisen lähellä naapurimaakunnissa todettuja tapauksia. Viruksen on arvioitu tarttuneen turkistiloille todennäköisesti luonnonvaraisten lintujen välityksellä.
Jussi Peura ei osaa sanoa, kuinka paljon tartunnan saaneita turkiseläimiä on tällä hetkellä tiloilla. Virus ei näytä leviävän hänen mukaansa niin helposti kaikkiin eläimiin tilan sisällä kuin koronavirus levisi. – Tämänhetkisten tietojen mukaan siellä on siellä täällä sairastuneita eläimiä.
Lintuinfluenssaa on todettu muun muassa siniketuilla, supikoirilla ja minkeillä. – Sairastuneiden joukossa on kaikkia niitä turkiseläinlajia, joita me tuotamme.
Tartuntojen ehkäisemiseksi liitto pyrkii ohjeistamaan tarhaajia, jotta viruksen tulo tilalle voidaan estää. – Se tarkoittaa esimerkiksi lintuverkkoja, lintukarkottimia ja -pelottimia, joilla lintuja koetetaan pitää poissa alueelta. Ja ylipäätään suojataan eläimiä ja eläinrehuja, etteivät linnut pääsisi kosketuksiin niiden kanssa. Pyrimme pitämään nyt kaiken ylimääräisen liikenteen tiloilta pois, koska virus voi myös kulkeutua ihmisten ja auton renkaiden mukana tiloille.
Tärkeintä on Peuran mukaan kuitenkin suojata ihmiset. Liitto suosittelee turkistarhoilla työskenteleville muun muassa suojahaalareita, kengänsuojia, käsineitä, päähineitä, kasvomaskeja ja suojalaseja. Toistaiseksi ihmisillä ei ole todettu tartuntoja. Vaikka suojaustoimenpiteet työllistävät tiloja, varsinaisia apukäsiä turkistarhoille ei tällä hetkellä lähetetä. Peura sanoo, että hätätapauksessa liitto hankkii apua tarhoille. – Pyrimme pitämään nyt kaiken ylimääräisen liikenteen tiloilta pois, koska virus voi myös kulkeutua ihmisten ja auton renkaiden mukana tiloille.
Ruokavirasto tiedotti torstaina, että se on lähettänyt lopettamispäätöksen tartunnan saaneista turkiseläimistä kolmelle tilalle. Kahden turkistarhan tilannetta seurataan. Eläinten lopetukset kolmella tarhalla tapahtuvat vielä tällä viikolla. Eläintautilain mukaan tiloilla on oikeus saada korvausta niistä eläimistä, jotka viranomainen on päättänyt lopettaa. Turkiseläimen käyvästä arvosta ei ole kuitenkaan vielä päätöstä. – Jokainen tuottaja tekee korvaushakemuksen viranomaiselle, ja viranomainen arvioi tapauskohtaisesti, mikä on käypä arvo lopetetuista eläimistä, Peura sanoo. Eläimen käypä arvo voi hänen mukaansa vaihdella, koska osa lopetuista eläimistä voi olla esimerkiksi pentuja, osa siitosikäisiä ja myös värityyppejä on erilaisia. – Tämä on varmasti sellainen asia, jota syksyllä käydään läpi, kun tämä akuutti tilanne helpottaa.
Peura arvelee influenssatilanteen turkistiloilla olevan väliaikainen. Turkiseläinten lopettamisella tilanne tarhoilla saadaan hänen mukaansa haltuun. Peura ei usko, että tilat joutuvat lopettamaan toimintaansa viruksen takia. – Kun tilat sen jälkeen desinfioidaan, turkistarha pääsee jatkamaan toimintaansa. Eläinten lopettaminen on tilapäinen toimenpide.
Tilojen toiminta saa jatkua, mutta Turkisala ei ollut yllättynyt päätöksestä.
Turkiseläinten lopettamispäätös kolmella suomalaisella turkistilalla ei tullut yllätyksenä Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton tutkimusjohtaja Jussi Peuralle. Hän kuitenkin uskoo, että tilat voivat jatkaa toimintaansa, vaikka tilanne huolestuttaakin monia.
Lintuinfluenssatapauksia on tällä hetkellä todettu 20 turkistarhalla Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Pohjanmaalla tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu, vaikka suurin osa Suomen turkistarhoista sijaitsee juuri kyseisellä alueella. Tartuntojen arvellaan levinneen villilintujen välityksellä.
Peura ei osaa arvioida tarkkaa tartunnan saaneiden eläinten määrää. Hän kuitenkin mainitsee, että virus ei leviä yhtä helposti kaikkiin tilalla oleviin eläimiin kuin esimerkiksi koronavirus levisi. Tartuntoja on todettu muun muassa siniketuilla, supikoirilla ja minkeillä.
Turkistarhoilla pyritään estämään tartuntojen leviäminen monin keinoin. Turkiseläinten kasvattajain liitto suosittelee muun muassa lintuverkkojen, lintukarkottimien ja -pelottimien käyttöä sekä eläinten ja eläinrehujen suojaamista kontakteilta lintujen kanssa. Myös tarhaajia suositellaan suojaamaan itseään muun muassa suojahaalareilla, päähineillä, kasvomaskeilla ja suojalaseilla.
Eläintautilain perusteella tiloille maksetaan korvauksia lopetetuista eläimistä. Eläinten käypä arvo vaihtelee tapauskohtaisesti riippuen esimerkiksi eläinten iästä ja värityypistä. Turkiseläinten lopettaminen on kuitenkin tilapäinen toimenpide, ja kun tilat desinfioidaan, toiminta pääsee jatkumaan.
Jussi Peura uskoo, että influenssatilanne turkistarhoilla on väliaikainen. Turkiseläinten lopettaminen auttaa estämään viruksen leviämisen ja rauhoittamaan tilannetta. Hän ei usko, että tilat joutuvat lopettamaan toimintaansa viruksen takia.
Tämä tilanne korostaa tarvetta jatkuvasti kehittää ja parantaa eläinten hyvinvointia turkistarhoilla sekä ennaltaehkäistä tartuntojen leviämistä. On tärkeää, että virustilanne saadaan hallintaan ja turkistarhojen toiminta voi jatkua turvallisesti.
Tilojen tilanne huolestuttaa, mutta toiminta jatkuu.
TerveysTurkisalan ei yllättynyt eläinten lopetuspäätöksestä, mutta tilojen uskotaan voivan jatkaa toimintaa – “Monet pelkäävät, mitä tästä tulee”. Eläinten lopetus kolmella turkistilalla oli odotettu päätös. Turkistiloilla ollaan huolestuneita virustilanteesta ja pyrkimyksenä on estää viruksen leviäminen tiloille, jotka eivät ole vielä saaneet tartuntaa. Toistaiseksi virusta on todettu 20 turkistarhalla Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Lintuinfluenssatartunta on todennäköisesti levinnyt luonnonvaraisten lintujen välityksellä. Turkistarhoilla noudatetaan suojatoimenpiteitä sekä eläimille että ihmisille. Liitto pyrkii ohjeistamaan tarhaajia viruksen tuloa ehkäiseviin toimenpiteisiin. Eläinten lopetuksesta saadaan korvaus, jonka käypä arvo arvioidaan tapauskohtaisesti. Influenssatilanne turkistiloilla on arvioitu olevan väliaikainen ja tilat pystyvät jatkamaan toimintaansa lopettamisen jälkeen.