Lähes puolet suomalaisista kokee, että he eivät pysy mukana ja jättäisivät työelämän vuosia ennen eläkeikää.
Suomalaisten työelämässä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat monien työkykyyn ja jättävät osan kansasta jälkeen. Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista pelkää jäävänsä pois töistä ennen eläkeikää. Haasteena on erityisesti ikääntyvien työntekijöiden kyky pysyä mukana nopeasti kehittyvässä työympäristössä.
Tutkimus osoittaa, että osa suomalaisista kokee, etteivät he pysty seuraamaan työelämän vaatimuksia ja kehitystä. Tämä voi johtaa työkyvyn heikkenemiseen ja lopulta työuran ennenaikaiseen loppumiseen. Työntekijöiden huoli omasta jaksamisestaan ja mahdollisuudestaan pysyä mukana onkin noussut keskusteluun.
On tärkeää, että työnantajat ja työyhteisöt huomioivat työntekijöidensä tarpeet ja mahdollistavat heille jatkokoulutusta ja kehittymismahdollisuuksia. Näin voimme yhdessä varmistaa, että kaikki suomalaiset voivat pysyä mukana työelämän muutoksissa ja saavuttaa ansaitsemansa eläkkeen.
Monet jäävät töistä aikaisin, kokevat pysyvänsä ulkona.
Lähes puolet suomalaisista haluaisi jäädä eläkkeelle vuosia ennen virallista eläkeikää, ilmenee terveyskonserni Mehiläisen teettämästä tutkimuksesta. Tutkimukseen vastanneista 31-55-vuotiaista peräti 49 prosenttia haluaisi jäädä pois töistä ennen virallista eläkeikää. Myös alle 30-vuotiaista lähes puolet ja yli 56-vuotiaista yli viidennes ajattelee samoin.
Tutkimuksen mukaan vastanneet haluaisivat keskimäärin jäädä työelämästä pois reilut kuusi vuotta ennen varsinaista eläkeikää. Erityisesti alle 30-vuotiaista lähes puolet haluaisi jättää työt taakseen jo yli yhdeksän vuotta ennen eläkeikää. Lisäksi 16 prosenttia vastaajista arvioi joutuvansa jäämään pois töistä vastoin tahtoaan ennen eläkeikää.
Tutkimus osoittaa, että työelämä koetaan yhä vaikeampana. Erityisesti henkinen kuormitus on lisääntynyt. Työterveyslaitoksen työelämätutkimuksen mukaan jopa joka neljäs suomalainen työikäinen on vaarassa uupua. Rutiininomaiset työt ovat vähentyneet, kuormitus aivotyössä on kasvanut ja osa kokee, ettei pysy mukana.
Lähtöhalut johtuvat työelämän vaikeutumisesta, joka heijastuu myös sairauspoissaoloissa. Mielenterveyssyistä johtuvat lyhyet oirelähtöiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia työn jättämisestä haluavista ilmoitti haluavansa nauttia elämästä ja irtautua työn täyttämästä arjesta. Toiseksi yleisin syy oli se, että työ ei ole koko elämän sisältöä.
Tutkimuksen perusteella on havaittavissa terve tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Vapaa-ajan arvostus on kasvanut ja työntekijät haluavat nauttia elämästään ennen virallista eläkeikää. Suurin osa niistä, jotka arvioivat joutuvansa jättämään työelämän vastoin tahtoaan, arvioivat syyn olevan terveydellinen.
Työntekijöitä arvostetaan erityisesti heidän ammattitaitonsa ja kokemuksensa takia keski-iässä. Heidät nähdään työyhteisössä hiljaisen tiedon haltijoina ja tukipilareina. Kuitenkin vanhenevia työntekijöitä kohtaan on edelleen asenteellisuutta, mikä voi olla haitallista työilmapiirille.
Työelämästä ennenaikaisesti poistumisella on myös yhteiskunnallisia vaikutuksia, sillä monella alalla on pulaa työvoimasta ja työuria tulisi pikemminkin pidentää kuin lyhentää. Työssä jaksamisen painottaminen yksilön vastuulle ei ole riittävää. Organisaatioiden tulisi korjata puutteita työhyvinvoinnin parantamiseksi ja työurien pidentämiseksi. Esihenkilöiden tulee huomioida eri-ikäiset työntekijät johtamisessaan.
Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen korostaa, että tietoa on jo olemassa, mutta tarvitaan lisää toimia ongelmien ratkaisemiseksi. Työn kuormittavuuteen on puututtava ja riskejä on ennaltaehkäistävä. Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren esittää, että Suomessa otettaisiin oppia esimerkiksi Tanskasta tai Ruotsista, joissa puututaan psykososiaaliseen kuormitukseen ja ennaltaehkäistään riskejä. Tarvitaan myös lainsäädäntöä, joka velvoittaa työnantajia puuttumaan työpaikoilla havaittuihin riskeihin.
Tutkimus tehtiin verkkokyselynä ja siihen vastasi 1 362 henkilöä eri puolilta Suomea. Otos oli valtakunn
Monet eivät jaksa työskennellä eläkeikään saakka.
Suomalaiset haluaisivat jäädä eläkkeelle vuosia ennen virallista eläkeikää, selviää terveyskonserni Mehiläisen teettämästä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista haluaisi poistua työelämästä ennen varsinaista eläkeikää, ja eniten lähtöhaluja on 31-55-vuotiaiden keskuudessa. Keskimäärin vastanneet toivoivat jäävänsä pois työelämästä reilut kuusi vuotta ennen eläkeikää.
Tutkimuksen julkistamistilaisuudessa Mehiläisen johtava työterveyspsykologi Suvi Suortamo korosti työelämän yhä kasvavaa haastavuutta ja henkistä kuormitusta. Työn jättämisen syynä lähes 70 prosentilla vastaajista oli halu nauttia elämästä, ja toisena yleisimpänä syynä oli se, että työ ei ole koko elämän sisältöä.
Suortamo korosti työn merkitystä yksilön hyvinvoinnille. Työ tuo identiteetin, tyydytyksen tunnetta, onnistumisen kokemuksia ja vaikuttaa myönteisesti terveyteen, kun olosuhteet ovat otolliset. Hänen mukaansa työelämä koetaan yhä vaikeampana ja erityisesti henkinen kuormitus on lisääntynyt.
Työterveyslaitoksen työelämätutkimuksen mukaan jopa neljännes suomalaisista työikäisistä on uupumisvaarassa. Mehiläisen sairauspoissaolodatassa näkyy mielenterveyssyistä johtuvien sairauspoissaolojen kasvu.
Suortamo korostaa, että työhyvinvoinnin parantaminen ja työurien pidentäminen vaativat muutoksia sekä yksilön että organisaation tasolla. Työsuojeluvalvontaa ja lainsäädäntöä tulisi kehittää pysyvien työhyvinvointiongelmien ehkäisemiseksi. Lisäksi esihenkilöiden tulisi kiinnittää huomiota eri-ikäisten työntekijöiden tarpeisiin ja tukea heitä työssään.
Suomalaiset haluavat päästä nauttimaan elämästä aiemmin, mutta samalla on huolestuttavaa, että työelämä koetaan yhä vaikeampana. Työn merkitystä hyvinvoinnille ei voi aliarvioida, ja siksi on tärkeää panostaa työhyvinvointiin ja työolosuhteisiin. Myös organisaatioiden on otettava vastuuta työntekijöiden hyvinvoinnista ja pyrittävä luomaan tarvittavat olosuhteet onnistumisille ja työn merkityksellisyydelle.
Työelämä koetaan vaikeampana ja halutaan jäädä ennenaikaisesti eläkkeelle.
Yhteenvetona voidaan todeta, että lähes puolet suomalaisista haluaisi jäädä pois työelämästä vuosia ennen varsinaista eläkeikää. Erityisesti nuoremmat ikäryhmät tuntevat halua jäädä pois töistä ennen eläkeikää. Monet kokevat työelämän yhä vaikeampana ja henkinen kuormitus on lisääntynyt. Tämä voi heijastua myös sairauspoissaolojen kasvuna. Työn jättämisen syinä mainittiin elämästä nauttiminen ja työn merkityksellisyyden puute. Työhyvinvoinnin parantamiseksi tarvitaan muun muassa esihenkilöiden tuki ja riittävät resurssit. On myös tärkeää tunnistaa työn psyykkinen kuormitus ja ennaltaehkäistä sitä. Akava esittää muutoksia työlainsäädäntöön, jotta työn kuormittavuutta voitaisiin hallita paremmin.