Neck circumference -tutkimuksen mukaan kaulanympärys voi olla parempi mittari sairausriskin arviointiin kuin vyötärönympärys. Tarkista omat lukusi ja mahdollinen riskirajasi.
Kaulan ympärillä olevan rasvan määrä voi kertoa sairausriskistämme enemmän kuin vyötärönympärys. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kaulan ympärillä oleva rasva liittyy korkeampaan verenpaineeseen, verensokerin nousuun ja muihin terveysriskeihin. On tärkeää pitää huolta koko kehon terveydestä, mutta erityisesti kaulan ympärillä olevan rasvan määrää tulisi seurata tarkasti. Jos kaulanympärys ylittää riskirajan, on aika tehdä muutoksia elämäntapoihimme ja aloittaa terveellisemmät elämänvalinnat. Tämä voi sisältää esimerkiksi liikunnan lisäämistä, terveellisemmän ruokavalion noudattamista ja tupakoinnin lopettamista. Muutokset voivat tuntua haastavilta aluksi, mutta ne ovat tärkeitä terveytemme kannalta.
Kaulanympärys paljastaa sairausriskin.
Kaulanympäryksen mittaaminen voi paljastaa terveydentilan jopa tarkemmin kuin vyötärönympärys. Naistentautien professori Terhi Piltonen Oulun yliopistosta kertoo, että kaulan ympärys voi toimia jopa tarkempana mittarina aineenvaihdunnalliselle sairausriskille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille ja diabetekselle.
Suomalaisnaisten keskimääräisestä kaulanympäryksestä ei ole laajaa tutkimustietoa, mutta kansainvälisten tutkimusten perusteella vastaavan ruumiinrakenteen naisilla se olisi 32–34 senttimetriä. Jos kaulan ympärysmitta ylittää 36 senttimetriä, kannattaa tutkia tarkemmin mahdollista aineenvaihduntariskiä.
Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa selvitettiin noin 2000 kolmekymppisen, Pohjois-Suomessa syntyneen naisen terveyttä. Tutkimus on tärkeä, koska naisia ei ole yhtä laajasti aiemmin juuri tutkittu. Tulosten osalta ”on vasta kurkistettu avaimenreiästä”, mutta jo nyt on tunnistettu asioita, jotka rasittavat erityisesti naisten terveyttä. Tutkittavista naisista puolet oli ylipainoisia ja vajaa 20 prosenttia lihavia. Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa käden puristusvoimaa, joka kertoo myös paljon terveydentilasta.
On tärkeää selvittää, missä vaiheessa riskit alkavat realisoitumaan. Naisten tutkiminen on uutta ja tärkeää, sillä naiset Suomessa kuolevat yhtä usein sydän- ja verisuonisairauksiin kuin miehet. Tutkimuksessa selvitettiin lisääntymisterveyden ja sisätautien riskiä. Oulun yliopiston laaja kohorttitutkimus on koko yhtä ikäluokkaa koskeva tutkimus, joka toteutettiin vuosina 2020–2021.
Suurempi kaulanympärys, suurempi sairausriski.
Kaulanympärys kertoo sairausriskistä jopa vyötäröä tarkemmin
Oulun yliopiston tekemä tutkimus on osoittanut, että kaulanympärys voi kertoa terveydestä jopa tarkemmin kuin vyötärönympärys. Terveystietoja on aiemmin arvioitu muun muassa vyötärönympäryksen perusteella, mutta oikean mittaamiskohdan löytäminen on usein vaikeaa. Kaulan ympäryksen mittaaminen on sen sijaan helpompaa ja tulos kertoo paljon esimerkiksi aineenvaihduntasairauksien riskistä, kuten sydän- ja verisuonisairauksille ja diabetekselle.
On tärkeää selvittää, missä kohtaa riskit alkavat realisoitumaan. Naisten terveyttä ei ole yhtä laajasti aiemmin juuri tutkittu, joten Oulun yliopisto on tehnyt poikkeuksellisen laajan kohorttitutkimuksen noin 2000 kolmeakymppistä, Pohjois-Suomessa syntyneen naisten terveydestä. Tutkimus on tärkeä, koska naisten terveys ei ole yhtä laajasti tutkittu kuin miesten.
Kaulan ympäryksen kasvaminen kertoo rasvan kertymisestä kaulaan, mikä kielii aineenvaihdunnallisesta sairausriskestä. Tutkimusten mukaan tervettä keskivartaloa kuvaava kaulan ympäryksen pituus on noin 32–34 senttimetriä. Jos kaulanympärysmitta menee yli 36 senttimetrin, on aihetta miettiä, onko kyseessä metabolinen riski.
Tutkimuksessa havaittiin, että tutkituista naisista puolet oli ylipainoisia ja vajaa 20 prosenttia lihavia. Tämä on huolestuttavaa, sillä ylipaino lisää sairastuvuusriskiä. Tutkimukseen osallistuneilla oli myös useita gynekologisia sairauksia tai oireita, jotka vaikuttivat ratkaisevasti heidän arkipäiväiseen jaksamiseen.
Terveystutkimukset ovat tärkeitä, jotta tiedämme, missä kohtaa terveysriskit alkavat realisoitua. Tutkimusten myötä paranee mahdollisuus tunnistaa terveysriskejä esimerkiksi verikokeista ja kehittää ennaltaehkäiseviä hoitomuotoja.
Kaulanympäryksen mittaus voi paljastaa sairausriskin tarkemmin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että kaulanympärys voi kertoa terveydestä jopa tarkemmin kuin vyötärönympärys. Oulun yliopiston laajassa kohorttitutkimuksessa selvitettiin muun muassa suomalaisten naisten terveyttä ja havaittiin, että kaulanympärys voi toimia tarkempana mittarina aineenvaihdunnalliselle sairausriskille. Tutkimuksessa todettiin myös huolestuttava määrä ylipainoa ja rasvoittumista maksassa tutkimukseen osallistuneilla naisilla. Naisten terveyden tutkiminen on tärkeää, sillä erityisesti naisten terveyttä ei ole yhtä laajasti aiemmin juuri tutkittu.