Tutkija ilmoittaa, että täällä Helsingissä on kaupungin meluisimmat pyöräilyreitit ja listaa kolme vähiten meluisaa.
Helsingissä pyöräily on suosittua niin liikuntamuotona kuin kulkuvälineenäkin. Pyöräilijät joutuvat kuitenkin usein kamppailemaan kaupungin meluisuuden kanssa, mikä vaikuttaa negatiivisesti pyöräilyn mukavuuteen. Tutkijat ovat nyt kartoittaneet kaupungin meluisimpia pyöräilyreittejä ja listanneet samalla myös kolme hiljaisinta reittiä.
Meluisimmat pyöräilyreitit Helsingissä ovat keskustan alueella, jossa liikenne on vilkkainta. Esimerkiksi Mannerheimintie ja Hämeentie ovat erittäin meluisia paikkoja pyöräillä. Melua aiheuttavat ennen kaikkea moottoriajoneuvot, mutta myös raitiovaunut ja bussit tuottavat häiriköivää ääntä.
Kolme hiljaisinta pyöräilyreittiä Helsingissä ovat puolestaan Sörnäisten kanava, Vantaanjoki ja Kivinokka. Nämä reitit kulkevat pääasiassa vehreiden puistojen ja rauhallisten järvien ympärillä, joten melu on vähäisempää ja maisematkin ovat kauniita. Näitä reittejä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos haluaa nauttia pyöräilystä ilman liikenteen hälinää.
Helsingin pyöräilyreitit ovat meluisia.
Helsingissä sijaitsee Kansainvälisissä vertailuissa hyvin menestyvä pyöräilykaupunki. Vaikka nettikeskustelujen perusteella kaupunki ei vaikuttaisikaan pyöräilyystävälliseltä, ovat pyöräilymahdollisuudet kaupungissa melko hyvät. Pyöräilijöille nopeuden lisäksi tärkeää ovat myös turvallisuus ja miellyttävyys. Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston, Digital Geography Labin, tuoreen tutkimuksen mukaan vehreydelle, ilmansaasteille ja melulle altistumista pyörä- ja jalankulkuteillä kannattaa välttää.
Helsingin yliopiston tutkimusta varten on kehitetty uusi Green Paths -reittiopas, jonka ansiosta on mahdollista löytää miellyttävin, vehrein ja reaaliaikaisesti puhtaan ilman tarjoava pyöräilyreitti. Sovelluksen avulla voi etsiä esimerkiksi hiljaisimman reitin jalan tai pyörällä toteutettavalle matkalle.
Yle testasi sovellusta matkalla Ruskeasuon Valo-hotellilta Ooperatalolle. Mannerheimintietä pitkin kulkevat reitit oli merkitty punaisella korostuksella melun vuoksi. Keskuspuiston kautta kulkevat reitit oli puolestaan merkitty vihreällä hiljaisuuden vuoksi. Lisätiedoissa kerrottiin, että hieman lisäpolkemisella voi saada matkalle lisää vehreyttä ja hieman puhtaamman ilman.
Tutkimuksessa arvioitiin 3,1 miljoonan pyöräilymatkan altistumistasoja ja kartoitettiin eri reittivalintojen vaikutuksia ympäristöaltistukselle. Vehreä liikkumisympäristö koetaan yleisesti miellyttävämmäksi. Pyöräteille on varattu omat erotetut reitit – jopa yksisuuntaiset – mikä edistää turvallisuutta ja miellyttävyyttä.
Pyöräbaanojen meluvalleista huolimatta osa paikoista Helsingissä on melko hiljaisia. Melun aiheuttamaa stressiä voi kuitenkin vähentää liikennettä rauhoittamalla. Myös autojen sähköistyminen vähentää melusaastetasoa. Altistuminen ympäristösaasteille, kuten pienhiukkasille ja melulle, voi lisätä hengitys-, sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä.
Ilmansaasteet ovat globaalisti merkittävä terveysriski ja aiheuttavat vuosittain yli neljä miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Helsingissä ilmanlaadun vaihteluita on vaikea havaita, sillä pääsääntöisesti ilmanlaatu on hyvä. Ilma täytyy olla todella huonoa, ennen kuin se vaikuttaa kulkuvälineen valintaan. Tutkijan mukaan huono ilmanlaatu on merkittävimpiä riskejä terveydelle, mutta Helsingissä on muutamia huhtikuun päiviä lukuun ottamatta miltei aina verrattain hyvä ilmanlaatu.
Helsingissä on rakennettu kilometrien edestä pyöräilybaanoja, mikä on pyöräilyn kannalta tärkeää. Kuitenkin siellä, missä pyöräreittejä on eniten, on myös valitettavan vähän vehreyttä. Tutkimuksen mukaan meluisimpia pyöräilypaikkoja ovat muun muassa Mannerheimintie, Itäväylä, Sörnäisten rantatie sekä Hämeentie. Hiljaisimmiksi pyöräilykohteiksi listattiin Kaivopuisto, Kruunuvuorenranta ja Lauttasaari. Tutkijan mukaan Helsingissä tulisi kiinnittää erityistä huomiota talvipyöräilyyn. Kukkivien puiden lomassa on mukava pyöräillä.
Hiljaisimmat pyöräilyreitit Helsingissä: Kivinokka, Vantaanjoki ja Pitkäkosken lenkki.
Helsingissä pyöräily on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, ja kaupunki haluaa edistää pyöräilyn lisäämistä kaupunkipyöräjärjestelmän, pyöräparkkien ja pyöräteiden lisäämisen avulla. Tärkeää on kuitenkin myös pyöräilyolosuhteiden laatu, sillä mukava ja turvallinen liikkuminen houkuttelee lisää ihmisiä pyöräilemään.
Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston Digital Geography Labin, tuore tutkimus osoittaa, että Helsingissä onkin hyvä tilanne altistumisen suhteen ilmansaasteille, melulle ja vehreydelle. Uuden Green Paths -reittioppaan avulla on mahdollista löytää hiljaisin, puhdasilmaisin ja vehrein reitti jalan tai pyörällä toteutettavalle matkalle.
Tutkimuksen mukaan kaupunkiympäristö vaikuttaakin merkittävästi pyöräilyn miellyttävyyteen ja turvallisuuteen. Parhaimmillaan liikenteessä ei tarvitse koko ajan pelätä, ja pyöräilijöille on varattu erotetut reitit. Ympäristön kovin meluisuus puolestaan saattaa vaikuttaa epämiellyttävältä.
Tutkimus osoittaa myös, että noin viidesosa helsinkiläisistä kokee pyöräilyn kaupungissa turvattomaksi. Helsingissä tulisikin kiinnittää erityistä huomiota pyöräteiden sujuvuuteen, käytettävyyteen ja yhteyksiin.
Melusaaste aiheuttaa stressiä, joten melualtistuksen vähentäminen on erityisen tärkeää. Myös ympäristösaasteet lisäävät hengitys- ja sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä. Ilmansaasteet ovat globaalisti yksi merkittävimmistä terveysriskeistä. Suomessa ilmanlaatu on pääsääntöisesti hyvä, mutta paikoittain ilman saasteiden määrä voi nousta huomattavaksi.
Helsingin kaupungin tulisi myös kiinnittää erityistä huomiota talvipyöräilyyn, sillä huonot ajokelit voivat vähentää pyöräilijöiden määrää. Sujuvat pyöräteiden tie-olosuhteet kaikkina vuodenaikoina houkuttelevat ihmisiä pyöräilemään. Lisäksi kaupunkisuunnittelussa tulisi ottaa huomioon, kuinka työmatkasta pyöräillen voidaan tehdä mahdollisimman miellyttävä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Helsingissä on hyvät mahdollisuudet kehittää pyöräilyä entistä suositummaksi kulkumuodoksi. Ympäristön laadun, turvallisuuden ja pyörätien sujuvuuden varmistaminen on tärkeää, jotta pyöräily olisi houkutteleva ja terveellinen vaihtoehto kaikille kaupunkilaisille.
Pyöräily on helppoa ja terveellistä.
Helsingissä on pyöräilykaupunkina hyvä sijoitus kansainvälisessä vertailussa, mutta melu ja ilman saasteet vaikuttavat pyöräilijöiden reittivalintoihin. Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston tuoreen tutkimuksen myötä kehitetty Green Paths -reittiopas mahdollistaa erilaisten reittien miellyttävyyden arvioinnin vehreyden, hiljaisuuden sekä ilmanpuhtauden mittareilla. Sovelluksella on mahdollista löytää hiljaisin, vehrein ja reaaliaikaisesti puhdasilmaisin reitti jalan tai pyörällä toteutettavalle matkalle. Toivomisen varaa on paikoittain melutilanteessa, mutta tutkimus vetäjän mukaan moni kokee vehreän liikkumisympäristön miellyttävämmäksi. Melu nostaa stressiä, ja altistuminen ympäristösaasteille, kuten pienhiukkasille ja melulle, voi lisätä terveysriskejä. Ilmanlaatu Helsingissä on pääsääntöisesti hyvä, mutta Tutkijan mukaan ilmansaasteita on vaikea havaita.