Uusi tutkimus: C-osaston kautta syntyneillä on suurempi riski sairastua astmaan ja allergioihin.
Tuore väitöstutkimus osoittaa, että sektiolla syntyneillä lapsilla on suurempi riski sairastua astmaan ja allergioihin verrattuna luonnollisella synnytyksellä syntyneisiin lapsiin. Tutkimuksessa analysoitiin laajasti yli 30 000 lapsen terveystietoja ja seurattiin heitä syntymästä aina kouluikään asti.
Tulosten perusteella sektiolla syntyminen näyttää olevan yhteydessä merkittävästi korkeampaan allergisten sairauksien riskiin. Erityisesti astman esiintyvyys oli suurempi sektiosynnytyksellä syntyneillä lapsilla kuin luonnollisella synnytyksellä syntyneillä lapsilla.
Tämä väitöstutkimus tarjoaa tärkeää tietoa äideille ja terveydenhuollon ammattilaisille sektion vaikutuksista lapsen terveyteen. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin edelleen, jotta voimme paremmin ymmärtää sektion ja allergisten sairauksien välistä yhteyttä sekä kehittää ehkäiseviä toimenpiteitä tämän riskin vähentämiseksi.
Sektiolla syntyneillä enemmän astmaa ja allergioita, väitös osoittaa.
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan sektiolla syntyneillä lapsilla on suurempi riski sairastua astmaan, allergioihin ja lihavuuteen. Turun yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla oli enemmän astmaa, allergisia sairauksia ja lihavuutta 21 vuoden iässä. Tämän yhteyden epäillään johtuvan varhaisesta mikrobikontaktista.
Tutkimuksessa selvitettiin myös synnytystavan vaikutusta lapsen myöhempään terveyteen. Keisarileikkauksella havaittiin vaikutuksia äidin rintamaidon mikrobiston koostumukseen. Keisarileikkauksella syntyneiden äitien rintamaidon mikrobisto oli erilainen kuin alateitse synnyttäneiden äitien. Tutkimuksessa havaittiin myös, että raskauden aikainen mikrobisto suolistossa ei muuttunut synnytyksen jälkeen.
Tulokset viittaavat siihen, että erilainen synnytyksen aikainen mikrobikontakti jatkuu myös syntymän jälkeen rintamaidon välityksellä. Tästä syystä tutkijat ehdottavat, että tulevaisuudessa tulisi selvittää keinoja varhaisen mikrobikontaktin muokkaamiseksi. Yksi mahdollinen keino voisi olla probioottivalmisteiden käyttö raskauden ja imetyksen aikana. Probiooteilla tarkoitetaan eläviä mikrobivalmisteita, jotka voivat tukea suoliston hyödyllistä mikrobistoa. Kuitenkin lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan ennen kuin probiootteja voidaan suositella.
Tämä väitöstutkimus vahvistaa aiempia tutkimuksia keisarileikkauksen yhteydestä astmaan, allergioihin ja lihavuuteen. On tärkeää huomioida nämä terveysriskit, kun pohditaan synnytyksen tapaa. Keisarileikkausta tulisi harkita hyvin perustelluissa tapauksissa, joissa se on todella tarpeellinen äidin tai lapsen terveyden kannalta.
Tutkimus avaa myös uuden näkökulman mikrobikontaktin merkitykseen lapsen terveydelle. Varhainen mikrobikontakti näyttää vaikuttavan lapsen immuunijärjestelmän kehitykseen ja sitä kautta allergioiden ja astman kehittymiseen. Tämä tieto voi auttaa kehittämään uusia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä astmaa ja allergioita vastaan.
On kuitenkin tärkeää korostaa, että keisarileikkauksen tekeminen on aina lääkärin päätös, jossa huomioidaan äidin ja lapsen terveydentila. Synnytyksen tapaa koskeva päätös tehdään aina yhteistyössä synnytyksenhoitajan, gynekologin ja äidin kanssa. Jokainen synnytys on yksilöllinen, ja synnytystapa valitaan tapauskohtaisesti parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi äidin ja lapsen terveyden kannalta.
Tämä väitöstutkimus tarjoaa arvokasta tietoa synnytyksen tavan vaikutuksista lapsen terveyteen. Se herättää keskustelua ja kannustaa jatkotutkimuksiin varhaisen mikrobikontaktin merkityksestä. Tämä tieto voi auttaa kehittämään uusia keinoja ehkäistä astmaa, allergioita ja lihavuutta ja parantaa näin lasten terveyttä.
Lähteet:
https://yle.fi/uutiset/3-11708659
Väitöstutkimuksen mukaan sektiolla syntyneet kärsivät enemmän astmasta ja allergioista.
Keisarileikkauksen vaikutuksia lapsen terveyteen on tutkittu Turun yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen avulla. Tutkimuksen mukaan sektiolla syntyneillä lapsilla on suurempi riski sairastua astmaan, allergioihin ja lihavuuteen. Väitöskirjatutkija Henriina Hermanssonin tutkimuksessa havaittiin myös eroja äidin rintamaidon mikrobistossa keisarileikkauksella syntyneiden ja alateitse syntyneiden lasten välillä.
Syntymäkeinolla on tärkeä rooli rintamaidon mikrobiston kehittymisessä. Tutkimuksessa havaittiin, että keisarileikkauksella syntyneiden lasten äidin rintamaidon mikrobisto eroaa alateitse syntyneiden lasten äidin rintamaidon mikrobistosta. Tämä ero jatkuu myös syntymän jälkeen rintamaidon välityksellä. Lisäksi tutkijat huomasivat, että raskauden aikainen suoliston mikrobisto ei muuttunut synnytyksen jälkeen.
Tutkijat ehdottavat, että tulevaisuudessa tulisi selvittää keinoja varhaisen mikrobikontaktin muokkaamiseen keisarileikkauksen kautta syntyville lapsille. Yksi mahdollinen keino voisi olla probioottivalmisteiden käyttäminen raskaus- ja imeväisaikana. Probiootit ovat eläviä mikrobivalmisteita, jotka voivat tukea suoliston hyödyllistä mikrobistoa. Kuitenkin lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan ennen kuin voidaan suositella probioottien käyttöä tähän tarkoitukseen.
Tutkimustulokset ovat tärkeitä lapsen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, sillä astma, allergiat ja lihavuus ovat yleisiä ongelmia nykypäivän yhteiskunnassa. Keisarileikkauksella syntyminen on yleistynyt viime vuosikymmeninä, ja on tärkeää ymmärtää sen vaikutuksia lapsen terveyteen. Tutkimuksen tulokset antavat uutta tietoa syntymäkeinon merkityksestä lasten terveyteen vaikuttavana tekijänä.
On kuitenkin tärkeää huomata, että tämä tutkimus tarjoaa vain yhden näkökulman ja lisätutkimusta aiheesta tarvitaan. Keisarileikkauksen ja lasten terveyden välisen yhteyden syiden selvittäminen on monimutkainen ja haastava tehtävä. Tulevaisuudessa on tärkeää jatkaa tutkimusta ja tarkastella muita mahdollisia tekijöitä, kuten perinnöllisiä ja ympäristötekijöitä, jotka voivat vaikuttaa astman, allergioiden ja lihavuuden kehittymiseen.
Lopuksi voidaan todeta, että keisarileikkauksen vaikutukset lapsen terveyteen ovat monimutkaisia ja edellyttävät lisätutkimusta. On tärkeää tutkia keinoja, joilla voidaan tukea keisarileikkauksella syntyneiden lasten terveyttä ja hyvinvointia. Ymmärtämällä syntymätavan vaikutuksia voimme edistää lasten terveyttä ja hyvinvointia paremmin.
Näin ollen voidaan todeta, että sektiolla syntyminen lisää astman, allergioiden ja lihavuuden riskiä.
Tuoreen väitöstutkimuksen perusteella keisarileikkauksella syntyminen saattaa lisätä riskiä astmaan, allergioihin ja lihavuuteen. Tutkimuksen mukaan keisarileikkauksella syntyneillä oli enemmän astmaa, allergisia sairauksia ja lihavuutta 21 vuoden iässä. Tämän yhteyden epäillään johtuvan varhaisesta mikrobikontaktista. Tutkimuksessa havaittiin myös, että keisarileikkaus vaikuttaa äidin rintamaidon mikrobiston koostumukseen. Tulokset osoittavat, että erilainen mikrobikontakti jatkuu syntymän jälkeen rintamaidon välityksellä. Jatkossa tulisi selvittää keinoja varhaisen mikrobikontaktin muokkaamiseen, esimerkiksi probioottivalmisteita kokeilemalla. Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan. Tämä väitöstutkimus tukee aiempia havaintoja keisarileikkauksen vaikutuksista lasten terveyteen.