(NB! Based in our opinion, I don’t have access to current events or news articles. Therefore, the below translation is an example translation based on the given text)
Vauva kuoli Naistenklinikalla – lääkäri ja kätilö tuomittiin sakkoihin
->
An infant died at the Women’s Clinic – a doctor and a midwife were sentenced to fines
Vauvan kuolema Naistenklinikalla on järkyttävä tapahtuma, joka on herättänyt paljon keskustelua ja huolta kaikkialla Suomessa. Tämä tapaus on saatettu päätökseen, kun lääkäri ja kätilö on tuomittu sakkoihin vastuuttomasta ja huonosta potilashoidosta. Tapauksen aikana huomattiin useita virheitä, jotka johtivat vauvan kuolemaan ja lisäsivät perheen kärsimystä. Tämä on tuonut esiin tärkeitä kysymyksiä terveydenhuollon laadusta ja potilaiden turvallisuudesta, ja se on herättänyt laajaa keskustelua terveydenhuollon toiminnasta ja vastuusta. Tämä on myös osoittanut, kuinka tärkeää on tarkastella terveydenhuollon käytäntöjä ja vahvistaa potilaiden oikeuksia. Vauvan kuolema Naistenklinikalla on surullinen muistutus siitä, että jokaisella potilaalla on oikeus tarkkaan ja vastuulliseen hoitoon.
“Vauva kuoli, kätilö ja lääkäri sakotettiin.”
Naistenklinikan lääkäri ja kätilö saivat tuomion sakoista kuolemantuottamuksesta tapauksessa, jossa tyttövauva kuoli Naistenklinikalla joulukuussa 2017. Helsingin käräjäoikeus katsoi, että lääkäri ja kätilö jättivät toimimatta tilanteessa, jossa sikiö oli synnytyksen aikana kohdussa ajautunut yhä syvenevään ahdinkoon ja kärsinyt lopulta hapenpuutteesta.
Vauva kuoli synnytystä edeltäneeseen hapenpuutteeseen pian synnytyksen jälkeen. Vauvan sykekäyrä näytti huolestuttavalta jo tilannetta edeltäneenä yönä. Kätilö huomasi epänormaalin sykekäyrän ja ilmoitti siitä aamuyöllä lääkärille. Tuomion mukaan lääkäri näki sykekäyrän ja oli tietoinen sikiön tilasta, mutta ei tavannut potilasta eikä tehnyt tilanteen vaativaa synnytyksen kokonaisarviota tai esimerkiksi kirjauksia jatkohoidosta tai tilanteen seurannasta.
Sykekäyrä muuttui aamuyön tunteina yhä huolestuttavammaksi, mutta lääkäri laiminlöi velvollisuutensa seurata tilanteen etenemistä oma-aloitteisesti. Kätilö ei myöskään varmistanut, että lääkäri ymmärsi tilanteen vakavuuden.
Päätös keisarileikkauksesta tehtiin vasta kello 6.38, kun kätilö pyysi jälleen lääkärin arviota sykekäyrästä. Lääkäri kuittasi sikiön sykekäyrän nähdyksi ensimmäisen kerran kello 3.58, jolloin asiantuntijalääkärin mukaan tilanne ei olisi vielä välitöntä sektiota vaatinut, tuomiossa kerrotaan. Sikiön tila kuitenkin heikentyi nopeasti aamuyön aikana.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lääkärin 60 ja kätilön 25 päiväsakkoon kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän tulee myös yhteisesti maksaa asianomistajan asianajajan palkkio. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Naistenklinikan tapaus kertoo terveydenhuoltohenkilöstön huolellisuuden ja vastuullisuuden merkityksestä potilasturvallisuuden kannalta. Jos lääkärin ja kätilön välillä olisi ollut parempi kommunikaatio ja seuranta, vauvan kuolema olisi ehkä voitu välttää.
Terveydenhuollon työntekijät ovat vastuussa potilaidensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Heidän on varmistettava, että he tekevät kaikkensa potilaidensa hyväksi ja että he noudattavat terveydenhuollon ammattieettisiä ohjeita, joita heidän ammattikuntansa määrittelee.
Lapsi kuoli, syylliset saivat sakot.
Naistenklinikan lääkäri ja kätilö tuomittiin sakkoihin kuolemantuottamuksesta tapauksessa, jossa tyttövauva kuoli Naistenklinikalla joulukuussa 2017. Käräjäoikeuden mukaan he jättivät huomioimatta ja toimimatta tilanteessa, jossa sikiö oli synnytyksen aikana kohdussa ajautunut yhä syvenevään ahdinkoon ja kärsinyt lopulta hapenpuutteesta.
Tämä on todella valitettava tapaus, joka osoittaa, että terveydenhuollon henkilöstön tulee olla tarkkana ja valppaana jokaisessa tilanteessa synnytyksen aikana. Tilanteen tunnistaminen ja nopea toiminta voivat olla elintärkeitä vauvan terveydelle.
On tärkeää, että terveydenhuollon henkilöstö saa asianmukaista koulutusta ja ohjeistusta siitä, miten toimia ongelmatilanteissa synnytyksen aikana. Lisäksi henkilöstön tulee olla valppaana ja seurata sikiön tilaa tarkkaan.
Jokaisella synnytyksen aikana olevalla naisella ja hänen perheellään on oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen hoitoon. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi terveydenhuollon henkilöstöllä on suuri vastuu. On tärkeää, että vastaavat tapaukset eivät toistu tulevaisuudessa ja että terveydenhuollon henkilöstö tekee kaikkensa, jotta synnytys on turvallinen ja onnellinen kokemus jokaiselle naiselle ja hänen lapselleen.
Tuomio lääkärille ja kätilölle – sakot.
Yllämainitussa tapauksessa Naistenklinikalla Helsingissä lääkäri ja kätilö tuomittiin sakkoihin kuolemantuottamuksesta tapauksessa, jossa tyttövauva kuoli Naistenklinikalla joulukuussa 2017. Käräjäoikeuden mukaan he jättivät toimimatta huolimattomuuttaan tilanteessa, jossa sikiö oli synnytyksen aikana kohdussa ajautunut yhä syvenevään ahdinkoon ja kärsinyt lopulta hapenpuutteesta. Lääkäri sai myös tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.