WHO julisti aspartaamin ”mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”.
Maailman terveysjärjestö (WHO) on julkaissut lausunnon, jossa se luokittelee aspartaamin ”mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”. Aspartaami on keinotekoinen makeutusaine, jota käytetään laajasti erilaisissa elintarvikkeissa ja juomissa. Tämä uusi luokitus herättää huolta terveysriskeistä, jotka saattavat liittyä aspartaamin käyttöön.
Aspartaamin turvallisuutta on pitkään tutkittu, ja vaikka aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan turvallinen käytettynä suositusten mukaisesti, WHO:n uusi lausunto herättää kysymyksiä ja vaatii lisätutkimuksia. On tärkeää, että aspartaamia sisältävien tuotteiden kuluttajat ja terveysviranomaiset ovat tietoisia tästä luokittelusta ja ymmärtävät sen merkityksen.
Tämä lausunto korostaa tarvetta valvoa keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä ja vaikutuksia ihmisten terveyteen. On tärkeää, että kuluttajat tekevät tietoisia valintoja ja harkitsevat aspartaamin käyttöä osana terveellistä ruokavaliota.
WHO julisti aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.
Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut makeutusaine aspartaamin “mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”. WHO:n mukaan aspartaamin käyttö on kuitenkin turvallista, jos päivittäisiä käyttösuosituksia ei ylitetä. Tämä tarkoittaa, että WHO ei kehota aspartaamia sisältävien tuotteiden poisvetämistä tai käytön lopettamista.
Aspartaami on yksi yleisimmin käytetyistä makeutusaineista, ja sitä käytetään usein virvoitusjuomissa ja makeisissa. Aiemmin maailman terveysviranomaiset ovat pitäneet aspartaamia turvallisena. Nyt WHO:n sisäinen syöpätutkimusvirasto IARC on kuitenkin luokitellut aspartaamin “mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi”. Tämä luokitus ei kuitenkaan kiellä tai rajoita aspartaamin käyttöä.
Toinen WHO:n alainen asiantuntijakomitea JECFA on omassa katsauksessaan todennut, ettei sillä ole vakuuttavia todisteita aspartaamin haitallisuudesta. JECFA suosittelee kuitenkin, että kuluttajat noudattavat aspartaamin hyväksyttävää päiväsaantia, joka on 40 milligrammaa painokiloa kohden.
Aspartaamia sisältävissä sokerittomissa limonaditölkeissä on tyypillisesti noin 200-300 milligrammaa aspartaamia. Tämä tarkoittaa, että noin 70 kiloisen aikuisen päiväraja tulisi vastaan noin 9-14 tölkin kohdalla.
Rajallisten tutkimustulosten perusteella aspartaami saattaa aiheuttaa maksasolusyöpää. Kuitenkaan aspartaamin terveysvaikutuksista ei ole täysin yksimielistä näyttöä.
Ennen WHO:n tiedonantoa järjestön ruokaturvallisuusosaston johtaja Francesco Branca pyrki selventämään tiedotustilaisuudessa sitä, mitä julistus käytännössä tarkoittaa. Hän kannusti kuluttajia harkitsemaan myös kolmatta vaihtoehtoa, eli veden juomista makeutettujen juomien sijaan.
On tärkeää muistaa, että tämä uusi luokitus ei välttämättä tarkoita sitä, että aspartaamia sisältävät tuotteet ovat automaattisesti haitallisia terveydelle. Luokitukset perustuvat rajallisiin tutkimustuloksiin, ja tutkimusta asiasta on tarvetta jatkaa.
Suosittelemme kuluttajia noudattamaan terveysviranomaisten ohjeita aspartaamin käytössä. Jos sinulla herää huoli aspartaamin käytöstä, kannattaa keskustella asiasta asiantuntijan kanssa. On myös hyvä muistaa, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on yleisesti ottaen paras vaihtoehto hyvinvoinnin kannalta.
WHO julisti aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.
Aspartaamin luokittelu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi on varmasti herättänyt huolta kuluttajien keskuudessa. Terveyden ja hyvinvoinnin maailman terveysjärjestö WHO on kuitenkin todennut, että aspartaamin käyttö on turvallista, kunhan päivittäisiä käyttösuosituksia ei ylitetä. Tästä syystä WHO ei suosittele aspartaamin sisältävien tuotteiden poisvetämistä tai niiden käytön lopettamista.
On hyvä muistaa, että aspartaami on yksi yleisimmin käytetyistä makeutusaineista, jota käytetään muun muassa virvoitusjuomissa ja makeisissa. Tähän asti makeutusaine on katsottu turvalliseksi maailman terveysviranomaisten toimesta.
Syöpävaarallisuusluokituksen tekeminen on WHO:n sisäisen syöpätutkimusvirasto IARC:n tekemä päätös. Vaikka luokitus ei suoraan kiellä tai rajoita aspartaamin käyttöä, ruokateollisuus seuraa tarkasti IARC:n päätöksiä.
Toinen WHO:n alainen asiantuntijakomitea JECFA on myös tutkinut aspartaamin terveysvaikutuksia ja todennut, että sillä ei ole vakuuttavia todisteita aspartaamin haitallisuudesta. JECFA suosittelee, että kuluttajat noudattavat aspartaamin hyväksyttävää päiväsaantia, joka on 40 milligrammaa painokiloa kohden.
On tärkeää muistaa, että aspartaamin käyttö rajoittuu yleensä suositeltaviin päiväsaantimääriin, eikä sen ylittäminen ole suotavaa. Esimerkiksi sokerittomassa limonaditölkissä on tyypillisesti noin 200-300 milligrammaa aspartaamia, joten noin 70 kiloisen henkilön päiväraja tulisi vastaan noin 9-14 tölkin kohdalla.
Joissain tutkimuksissa aspartaamin on esitetty aiheuttavan maksasolusyöpää, mutta tutkimustulokset ovat rajallisia eikä yhteyttä ole vielä voitu täysin vahvistaa.
WHO:n ruokaturvallisuusosaston johtaja Francesco Branca on korostanut, että kuluttajien tulisi harkita myös kolmatta vaihtoehtoa makeutusaineiden sijaan, nimittäin veden juomista.
Yhteenvetona voidaan todeta, että aspartaamin luokittelu mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi herättää kysymyksiä kuluttajien keskuudessa. Kuitenkin maailman terveysjärjestö WHO painottaa, että aspartaamin käyttö on turvallista, kun suosituksia ei ylitetä. Onkin tärkeää noudattaa aspartaamin hyväksyttävää päiväsaantia, jotta sen terveysvaikutukset pysyvät hallinnassa.
Turvallisuusasiantuntijat epäilevät aspartaamin syöpää aiheuttavaa potentiaalia.
WHO: n julistama aspartaamin “mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi” herätti huolta. WHO kuitenkin toteaa, että aspartaamin käyttö on turvallista, kunhan päivittäisiä käyttösuosituksia ei ylitetä. Aspartaami on yksi yleisimmin käytetyistä makeutusaineista, ja sen käyttöä ei kielletä tai rajoiteta. Vaikka WHO:n sisäinen syöpätutkimusvirasto IARC on luokitellut aspartaamin syöpävaaralliseksi aineeksi, päätös ei ole aiheuttanut aspartaamin sisältävien tuotteiden poisvetämistä tai käytön lopettamista. WHO:n alainen asiantuntijakomitea JECFA taas ei ole löytänyt vakuuttavia todisteita aspartaamin haitallisuudesta. Komitea suosittelee kuitenkin, että kuluttajat noudattavat hyväksyttävää päiväsaantia, joka on 40 milligrammaa painokiloa kohti. Rajallisten tutkimustulosten perusteella aspartaami saattaa aiheuttaa maksasolusyöpää. Tämän tiedonannon myötä WHO:n ruokaturvallisuusosaston johtaja Francesco Branca kehottaa kuluttajia harkitsemaan kolmatta vaihtoehtoa, eli veden juomista makeutusaineilla tai sokerilla makeutettujen juomien sijaan.