Ihmisten saamisen poikkeuksellisen linnuinfluenssan leviämistie on epävarma.
Poikkeuksellinen lintuinfluenssan leviämisreitti ihmisiin herättää yhä kysymyksiä ja epävarmuutta. Lintuinfluenssa, joka on elintärkeiden lintujen tarttuva tauti, on aiheuttanut huolta maailmanlaajuisesti. Vaikka ihmisten tartuntoja on raportoitu vain harvoin, on tärkeää pysyä valppaana ja seurata tilannetta tarkasti. Taudin levittäytymisen ennusteiden osalta tieto on rajoitettua ja epäselvää. Nyt, kun maailmanlaajuinen pandemia uhkaa, herää kysymys siitä, miten lintuinfluenssa voi levitä ihmisiin ja millaisia vaikutuksia se voi saada aikaan. Tautiin kohdistuvien tutkimusten ja viranomaisten toimenpiteiden avulla pyritään hillitsemään linnuilta ihmisiin tapahtuvaa tarttumista ja vähentämään sen mahdollisia komplikaatioita. Kaikkien kansalaisten on tärkeää olla tietoisia lintuinfluenssan olemassaolosta ja noudattaa varotoimia välttääkseen sen leviämistä.
Poikkeuksellisen lintuinfluenssan leviämisreitti ihmisiin on epävarma.
Poikkeuksellisen voimakkaasti leviävä lintuinfluenssavirus herättää tutkijoiden huolen sen mahdollisesta tartuntariskistä ihmisille. Aikaisemmin virus ajateltiin leviävän ihmiseen sikojen välityksellä, mutta tutkijat eivät vielä tiedä, mikä eläin voi olla tärkein leviämisreitin kannalta. Lintuinfluenssavirus A(H5N1) aiheuttaa tuhoa linnuille luonnossa ja se on siirtynyt myös muihin nisäkkäisiin, mutta ei sikoihin. Virusta on havaittu muun muassa merinisäkkäissä, tarhattuna pidetyissä punaketuissa Norjassa ja erityyppisissä linnuissa. Lintuinfluenssavirus H5N1 on nyt lintujen lisäksi myös yleisin ja tappavin lintuinfluenssavirus ihmisillä. Joka toinen tartunnan saaneista ihmisistä on kuollut lintujen suorasta tartunnasta tai tartunnasta lintujen eritteistä. Maailman terveysviranomaisten tilastojen mukaan ihmisiin on tarttunut joitakin kymmeniä tartuntoja viimeisen reilun 20 vuoden aikana. Virologi Tarja Sironen Helsingin yliopistolta sanoo, että virus tarttuu moneen eri nisäkkäälajiin, mutta ei tiedetä, mikä näistä olisi erityisen merkittävä ihmisille. Sironen sanoo, että viruksen leviäminen luonnossa on poikkeuksellista. Virus on levinnyt lähemmäksi ihmisten tartuntoja, joihin liittyy tuotantoeläimiä. Suomalaisten erityishuoli liittyy turkistarhoihin. Sironen sanoo, että viruksen leviämistä voidaan estää, vaikka se ei ole helppoa tai halpaa. Lokit ja villilinnut on pidettävä tarhojen ulkopuolella. Suomessa ei toistaiseksi ole havaittu tartuntoja siipikarjatiloilla. Sironen muistuttaa, että virus ei ole todettu tarttuvan ihmiseen esimerkiksi marjojen kautta, ja virus voidaan torjua tehokkaasti käyttämällä saippuaa ja noudattamalla hyvää käsihygieniaa.
Poikkeuksellisen lintuinfluenssan tartuntareitti ihmisiin on epävarma.
Poikkeuksellisen lintuinfluenssan leviämisreitti ihmisiin on epävarma
Virologi muistuttaa, että saippualla ja puhtaudella selviää pitkälle poikkeuksellisista nisäkäskuolemista huolimatta.
Lintuinfluenssan reitti ihmiseen on auki
Kari Ikävalko
10:26•Päivitetty 12:07
Poikkeuksellisen voimakkaasti leviävä lintuinfluenssavirus on saanut tutkijat miettimään tarkemmin sen mahdollista tartuntariskien kannalta vaarallista reittiä ihmiseen.
Aikaisemmin viruksen on ajateltu leviävän ihmiseen sian kautta, mutta mikä eläin on nyt leviämisuhan kannalta tärkein, sitä tutkijat eivät ainakaan vielä tiedä.
Luonnossa tuhoa aiheuttava lintuinfluenssavirus A(H5N1) on jo siirtynyt nisäkkäästä toiseen, mutta ei sikoihin. Merinisäkkäiden lisäksi virus on tarttunut muun muassa tarhattuihin punakettuihin esimerkiksi Norjassa ja erilaisiin lintuihin.
Muutamassa kymmenessä vuodessa H5N1:stä on tullut lintujen lisäksi myös ihmisillä tavallisin ja tappavin lintuinfluenssavirus. Joka toinen ihminen on kuollut lähinnä suoraan linnuilta tai niiden eritteistä saatuun tartuntaan. Maailman terveysviranomaisten tilastoimia tartuntoja ihmisille on ollut joitakin kymmeniä reilussa 20 vuodessa.
– Tämä virus tarttuu moniin erilaisiin nisäkäslajeihin, emmekä oikein tiedä mikä näistä olisi erityisen merkittävä ihmiselle, sanoo virologi Tarja Sironen Helsingin yliopistolta Ylen Aamun haastattelussa.
Sirosen mukaan viruksen leviäminen luonnossa on nyt poikkeuksellista. Virus on jo levinnyt ihmisen tartuntojen kannalta lähemmäksi eli tuotantoeläimiin.
Suomen ja suomalaisten erityishuoli liittyy Sirosen mukaan turkistarhoihin. Viruksen muuntumista ja suomalaisten riskin lisääntymistä seurataan etenkin minkki- ja kettutarhoilla.
Sirosen mukaan viruksen leviäminen on estettävissä, vaikka se ei ole helppoa ja halpaa. Lokit ja villilinnut on pidettävä käytännössä tarhojen tuotantotilojen ulkopuolella.
Suomen siipikarjatiloilla ei ole toistaiseksi havaittu tartuntoja.
Sironen muistuttaa, että viruksen ei ole todettu tarttuvan ihmiseen esimerkiksi marjojen kautta.
– Virus on hyvin pitkälle torjuttavissa saippualla ja käsihygienilla, Sironen lohduttaa.
Aiheesta enemmän: Paketissa 3 artikkelia
Aiheesta enemmän
Terveys
Voiko lintuinfluenssan saada, jos lokki kakkaa päähän? Nämä asiat sinun on ainakin hyvä tietää
24.7.
Luonto
Lintuinfluenssa ei ole estämässä metsästystä Suomessa, mutta tartuntatilannetta kuitenkin seurataan tarkasti
09:48
Sairaudet
Pelkästään yhden pienen joen suulta löytyi 6 000 kuollutta lintua – näin lintuinfluenssa leviää Pohjois-Norjassa lähellä Suomea
24.7.
Terveys
Lintuinfluenssa
Turkistarhat
Poikkeuksellisen voimakkaasti leviävä lintuinfluenssavirus A(H5N1) herättää huolta tutkijoiden keskuudessa sen mahdollisesta tartuntareitistä ihmisiin. Aikaisemmin on ajateltu, että virus siirtyisi ihmiseen sian välityksellä, mutta tutkijat eivät vielä tiedä, mikä eläin voisi olla merkittävä tartunnan lähde tällä hetkellä.
Lintuinfluenssavirus on levinnyt luonnossa nisäkkääksi, mutta ei sikoihin. Se on tarttunut muun muassa merinisäkkäisiin sekä tarhattuihin punakettuihin Norjassa ja erilaisiin lintuihin. Virus on kahden viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut yleisimmäksi ja tappavimmaksi lintuinfluenssavirukseksi myös ihmisillä. Joka toinen ihminen on kuollut suoraan lintuilta tai niiden eritteistä saatuihin tartuntoihin. Maailman terveysviranomaisten tilastoimia ihmisten tartuntoja on ollut joitakin kymmeniä yli 20 vuoden aikana.
Virologi Tarja Sironen Helsingin yliopistolta toteaa, että virus tarttuu moniin eri nisäkkälajeihin, mutta ei tiedetä, mikä näistä voisi olla erityisen merkittävä ihmiselle. Virus on levinnyt lähemmäksi tuotantoeläimiä, mikä lisää ihmisten tartuntariskiä.
Suomella ja suomalaisilla on erityishuoli turkistarhoista. Virus voi muuntua turkiseläimissä ja lisätä suomalaisten riskiä. Erityisesti minkki- ja kettutarhoja seurataan viruksen leviämisen ja suomalaisten riskin lisääntymisen osalta.
Sironen korostaa, että viruksen leviämisen estäminen on mahdollista, vaikka se ei ole helppoa eikä halpaa. Lokit ja villilinnut on pidettävä käytännössä poissa tarhojen tuotantotiloilta.
Suomen siipikarjatiloilla ei toistaiseksi ole havaittu tartuntoja.
Sironen muistuttaa, että virus ei ole todettu tarttuvan ihmiseen esimerkiksi marjojen välityksellä. Virus voidaan torjua tehokkaasti saippualla ja käsihygienialla.
Lintuinfluenssan leviämisestä ja tartunnoista on saatavilla lisää tietoa artikkeleissa.
Lintuinfluenssan leviämisreitti ihmisiin on epävarma.
Yhteenvetona voidaan todeta, että poikkeuksellisen lintuinfluenssan leviämisreitti ihmisiin on edelleen epävarma. Saippualla ja puhtaudella voi kuitenkin välttää tartunnan pitkälle, vaikka viruksen leviäminen ihmisiin onkin mahdollista. Tämänhetkisessä tilanteessa ei tiedetä tarkkaan, mikä eläin olisi tärkein leviämisuhan kannalta, mutta virus on tarttunut muun muassa tarhattuihin punakettuihin ja erilaisiin lintuihin. Virus on myös levinnyt ihmisen tartuntojen kannalta lähemmäksi eli tuotantoeläimiin. Suomessa erityistä huolta aiheuttavat turkistarhat, ja viruksen leviämistä pyritään estämään pitämällä lokit ja villilinnut tarhojen ulkopuolella. Tähän mennessä Suomen siipikarjatiloilla ei ole havaittu tartuntoja. On tärkeää muistaa, että lintuinfluenssavirusta voidaan torjua saippualla ja käsihygienialla, ja se ei ole todettu tarttuvan ihmiseen esimerkiksi marjojen kautta.