Helsinki päättää pian, ottaako se terveyskeskusmaksut käyttöön kuten muu Suomi – paine valtion taholta on kova
Helsinki pian tekee päätöksen siitä, ottaako se terveyskeskusmaksut käyttöön samalla tavalla kuin muu Suomi – valtion taholta kohdistuva paine on suuri.
Helsinki, Suomen pääkaupunki, on pian tekemässä päätöksen terveyskeskusmaksujen käyttöönotosta, kuten muu Suomi on jo tehnyt. Valtion taholta kohdistuu vahvaa painetta Helsinkiin, sillä terveyskeskusmaksut ovat osa laajempaa terveydenhuollon rahoitusjärjestelmää. Tämä päätös herättää paljon keskustelua kaupungin asukkaiden keskuudessa, sillä se vaikuttaisi suoraan heidän terveydenhuoltoon liittyviin kustannuksiin. Terveyskeskusmaksut tarkoittavat sitä, että potilailta perittäisiin maksu käyntikerrasta terveyskeskuksessa. Kriitikot pelkäävät, että tämä lisäkustannus voi estää joillakin ihmisillä lääkärissä käymisen, mikä puolestaan voi johtaa vakavampiin terveysongelmiin. Helsinki on nyt kohtaamassa tärkeän päätöksen, jolla voi olla suuri vaikutus kaupungin asukkaiden terveydenhuoltoon. Paljon jännitystä ja mielipiteitä on ilmassa, kun päätös lähestyy.
Helsinki päättää terveyskeskusmaksuista pian. Paine valtion taholta on kova.
Helsingin kaupunki harkitsee terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa. Vuodesta 2013 lähtien terveyskeskuskäynnit ovat olleet maksuttomia pääkaupungissa. Nyt valtion painostus sote-uudistuksen vuoksi on kova.
Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan lautakunta käsittelee tänään terveyskeskusmaksuja osana Helsingin hyvinvointialueen muutosohjelmaa. Kaupungin esityksen mukaan terveyskeskusmaksujen käyttöönotolla saataisiin kahdeksan miljoonaa euroa lisää tuloja.
Helsinki on ollut ainoa kunta Suomessa, jossa ei ole ollut terveyskeskusmaksuja vuodesta 2013 alkaen. Uuden valtakunnallisen hyvinvointialuemallin myötä Helsinki kuuluu omaan hyvinvointialueeseensa, mutta kuten kaikilla muilla hyvinvointialueilla, myös Helsingillä on kiinteä valtion rahoituksen malli.
Helsingissä vallitsevan niukkuuden takia kaupungin on tehtävä muutosohjelma, jossa etsitään tehokkuutta palveluista ja katsotaan, löytyykö uusia tulonlähteitä. Myös muilla hyvinvointialueilla on jouduttu miettimään säästöjä sote-palveluihin. Apulaispormestari Daniel Sazonovin mukaan kohtuullinen maksu on parempi vaihtoehto kuin palveluista tinkiminen.
Valtion taholta Helsingille on asetettu paineita terveydenhuollon maksujen yhtenäistämisestä. Sazonovin mukaan terveyskeskusmaksujen palauttamisesta on vasta alustavasti keskusteltu Helsingissä, mutta valtion ohjelmassa on linjattu maksujen yhtenäistämisestä valtakunnallisesti. Lopulta riippumatta lautakunnan kannasta, terveyskeskusmaksut tulevat käyttöön myös Helsingissä, kun valtio saattaa läpi terveydenhuollon maksujen yhtenäistämisen.
Sazonovin mukaan uusi sote-uudistus on merkinnyt suurta muutosta koko sote-järjestelmän filosofiassa. Aikaisemmin kunnat rahoittivat sote-palvelut keräämillään kuntaveroilla ja valtionosuuksilla. Nyt kaikki rahoitus on täysimääräisesti valtion käsissä. Helsingillä on vähemmän liikkumavaraa sote-palveluiden rahoittamisessa, joten rajalliset rahat on käytettävä mahdollisimman laadukkaiden palveluiden tarjoamiseen.
Helsingin kaupungilla ei ole mahdollisuutta lisätä rahaa terveyskeskusmaksuihin budjetistaan, sillä se tarkoittaisi, että muiden kuntien terveyspalvelut rahoittaisi valtio, mutta helsinkiläisten ei. Sazonovin mielestä radikaali muutos valtakunnan tasoiseen logiikkaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen järjestämisessä olisi tarpeen, jos budjetista haluttaisiin turvata maksuttomat terveyskeskuskäynnit.
Helsingin tilanne on kuitenkin suhteellisen hyvä, sillä kaupunki on ajoissa liikkeellä ja pystyy vielä sopeutumaan niukkuuteen. Kaupunki on huolissaan siitä, että sote-uudistus ei täysin ota huomioon Helsingin erityispiirteitä. Helsinki toivoo muutoksia rahoitusmalliin, jotta kaupunki voisi saada lisää rahoitusta erityisesti asunnottomuuden hoitoon.
Helsingissä asunnottomuus on suurkaupunkimaisen ympäristön vuoksi suuri ongelma, johon kaupunki käyttää miljoonia euroja vuosittain. Helsinki haluaisi tämän näkyvän myös valtion rahoituksessa, koska asunnottomuus ei ole juurikaan kysymys muilla alueilla.
Kaiken kaikkiaan terveyskeskusmaksujen käyttöönotto Helsingissä näyttää väistämättömältä, kun valtio vie läpi terveydenhuollon maksujen yhtenäistämisen. Helsinki on joutunut tekemään muutoksia sote-palveluiden rahoittamiseen, mutta kaupungilla on vielä liikkumavaraa sopeutua niukkuuteen. Helsinki toivoo kuitenkin valtiolta lisää rahoitusta erityisesti asunnottomuuden hoitoon.
Helsinki päättää pian terveyskeskusmaksujen käyttöönotosta valtion taholta.
Helsingin kaupungin harkitessa terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa on tärkeää huomioida valtion vaatimukset ja nykyinen sote-uudistus. Vuodesta 2013 lähtien terveyskeskuskäynnit Helsingissä ovat olleet maksuttomia, mutta nyt valtion painostus on kova. Helsingin kaupungin esityksen mukaan terveyskeskusmaksujen käyttöönotolla voitaisiin saada lisää tuloja.
Uudessa valtakunnallisessa hyvinvointialuemallissa Helsinki on omana hyvinvointialueenaan, mutta kuten muutkin alueet, se on kiinteässä valtion rahoituksen mallissa. Valtion linjauksen mukaan terveydenhuollon maksut yhtenäistetään valtakunnallisesti, mikä asettaa paineita myös Helsingille. Apulaispormestari Daniel Sazonovin mukaan terveyskeskusmaksu tulee Helsingissä käyttöön riippumatta lautakunnan kannasta, kun valtio vie läpi terveydenhuollon maksujen yhtenäistämisen.
Sote-uudistus on vähentänyt Helsingin liikkumavaraa sote-palveluiden rahoittamisessa, koska kaikki on nyt valtion käsissä. Sazonovin mukaan ei ole enää mahdollista, että Helsinki käyttäisi rahaa budjetistaan turvatakseen maksuttomat terveyskeskuskäynnit. Hänen mielestään olisi muutettava koko valtakunnan tasoinen logiikka, jos kaupunki alkaisi rahoittaa terveyskeskusmaksut muualta budjetista.
Vaikka tilanne Helsingissä on suhteellisen hyvä, kaupunki on huolissaan siitä, ettei sote-uudistus ota täysin huomioon Helsingin erityispiirteitä. Helsinki on esimerkiksi pyytänyt valtiolta rahoitusmalliin muutosta asunnottomuuden hoitoa varten, sillä suurkaupungin sosiaaliset ongelmat, kuten asunnottomuus, ovat erilaisia kuin muilla alueilla. Helsingin on käytettävä useita miljoonia euroja asunnottomuuden hoitoon, ja tämä tulisi ottaa huomioon valtion rahoituksessa.
Terveydenhuollon maksujen käyttöönotto Helsingissä herättää erilaisia mielipiteitä. Toisaalta maksu voisi tuoda kaupungille lisää tuloja ja auttaa rahoittamaan sote-palveluita niukkuuden aikana. Toisaalta se voi vaikuttaa palveluiden saavutettavuuteen ja vaatia muutoksia valtakunnallisessa rahoitusmallissa. On kuitenkin tärkeää, että päätöksiä tehdään huolellisen harkinnan ja keskustelun jälkeen ottaen huomioon kaupungin ja asukkaiden tarpeet.
Helsinki harkitsee terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa.
Helsingin kaupungissa pohditaan terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa. Vuodesta 2013 lähtien terveyskeskuskäynnit ovat olleet pääkaupungissa maksuttomia. Nyt valtion paine sote-uudistuksen perusteella on kova. Kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan lautakunta käsittelee tänään terveyskeskusmaksuja osana Helsingin hyvinvointialueen muutosohjelmaa. Kaupunki harkitsee terveyskeskusmaksujen käyttöönottoa, sillä se tuottaisi lisätuloja kahdeksan miljoonaa euroa. Helsingin kaupunki on ollut ainoa kunta Suomessa, jossa ei ole ollut terveyskeskusmaksuja vuodesta 2013 alkaen. Kuten kaikki muutkin hyvinvointialueet, myös Helsinki on kiinteässä valtion rahoituksen mallissa. Lopulta riippumatta lautakunnan kannasta terveyskeskusmaksu tulee käyttöön myös Helsingissä, kun hallitus vie läpi terveydenhuollon maksujen yhtenäistämisen. Uusi sote-uudistus on nostanut paineita Helsingissä sotepe-palveluiden rahoittamisessa. Kaupunki ei voi käyttää rahaa terveyskeskusmaksuihin muusta budjetistaan. Helsingissä tilanne on kuitenkin suhteellisen hyvä, sillä kaupunki on ajoissa liikkeellä ja voi vielä sopeutua niukkuuteen. Kaupunki toivoo valtiolta lisää rahaa erityispiirteidensä, kuten asunnottomuuden, huomioimiseen.