Syötkö melatoniinia turhaan? Se auttaa vain tiettyjen uniongelmien kanssa.
Melatoniini on hormoni, jota ihmisen aivot tuottavat luonnollisesti pimeän aikaan auttaakseen säätelemään unirytmiä. Monet ihmiset käyttävät melatoniinia lisäravinteena uniongelmien hoitoon. Kuitenkin, on olemassa väärinkäsitys siitä, että melatoniini auttaisi kaikkia unihäiriöitä vastaan. Todellisuudessa melatoniini on tehokas vain tietyissä uniongelmissa.
Melatoniinin käytön tulee perustua huolelliseen arvioon uniongelmasta, sen syistä ja kliinisestä tilanteesta. Melatoniini ei ole tehokas pitkäaikaisten unihäiriöiden, kuten unettomuuden ja univaikeuksien hoidossa. Sen sijaan se on hyödyllinen erityisesti aikaeron vaikutusten hallinnassa, kuten jetlagista tai yövuorojen vaikutuksista toipumisessa.
On tärkeää, että melatoniinia käytetään oikeassa tilanteessa ja lääkärin ohjeiden mukaan. Liiallinen tai väärinkäytetty melatoniinin käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksia ja heikentää sen tehokkuutta. Ennen melatoniinin käytön aloittamista on suositeltavaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Käytätkö melatoniinia tarpeettomasti?
Suomalaisten uniongelmat ovat lisääntyneet, ja melatoniinipakkauksia myydään jo yli miljoona vuodessa. Todennäköistä on, että monelle melatoniinia käyttävälle ei ole valmisteesta oikeasti hyötyä. Kolmen suurimman tukun melatoniinin myynti on yli 2,5-kertaistunut kymmenessä vuodessa, ja kuluvana vuonna myytyjä pakkauksia oli elokuun loppuun mennessä 783 000. Noin kaksi kolmesta pakkauksesta myydään vapaasti ilman lääkärin määräystä. On kuitenkin mahdollista, että moni syö melatoniinia turhaan. Melatoniinista on tutkitusti hyötyä lähinnä tietyissä tapauksissa, kuten aikaerorasituksesta johtuvassa jet lag -unettomuudessa, viivästyneessä unijaksossa ja ikäihmisten unettomuudessa. Muissa uniongelmissa melatoniinista tuskin on apua. Jos uniongelmien taustalla on esimerkiksi työstressi, epäsäännölliset työajat tai sairaus, melatoniinista tuskin on hyötyä. Melatoniinia tulee nauttia säännöllisesti kolme neljä viikkoa aina samaan aikaan illalla. Melatoniinin haitat ovat vähäisiä ja liittyvät lähinnä mahdollisiin yhteisvaikutuksiin tiettyjen lääkkeiden kanssa. Melatoniini on varsin turvallinen valmiste, mutta unettomuuden hoidossa pyritään ensisijaisesti lääkkeettömiin ratkaisuihin.
Onko melatoniinista apua sinulle?
Melatoniinin käyttö on lisääntynyt Suomessa, ja yhä useampi hakee uniongelmiin helpotusta kyseisestä valmisteesta. Kuitenkin monille melatoniinia syöville henkilöille ei välttämättä ole oikeaa hyötyä valmisteesta. Melatoniinista on tutkitusti hyötyä lähinnä tietyissä tapauksissa, kuten aikaerorasituksesta johtuvassa jet lag -unettomuudessa, viivästyneessä unijaksossa ja ikäihmisten unettomuudessa.
Melatoniini on hormoni, ja jos oman melatoniinin tuotanto on hyvää, valmisteista ei välttämättä ole ekstrahyötyä. Toisaalta, jos uniongelmien taustalla on ulkoinen tekijä, kuten työstressi, vaihtelevat työajat, elämänhuolet, masentuneisuus tai jokin sairaus, melatoniinista tuskin on hyötyä. Näissä tapauksissa unettomuuden hoitamiseksi kannattaa keskittyä muihin lääkkeettömiin ratkaisuihin. Melatoniinista ei myöskään ole apua, jos sitä nautitaan satunnaisesti silloin kun halutaan nukkua hyvin. Valmisteen tehokas käyttö vaatii säännöllistä käyttöä kolmen neljän viikon ajan aina samaan aikaan illalla.
Melatoniinin haittavaikutukset ovat vähäisiä, mutta mahdollisia yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa tulee ottaa huomioon. Jos melatoniinia ostetaan ruokakaupasta, lääkkeitä koskevia yhteisvaikutuksia ei välttämättä pysty tarkistamaan. Melatoniini on kuitenkin turvallinen valmiste, ja sen käyttöä unettomuuden hoidossa kannattaa kokeilla, jos pitkään jatkunut huonounisuus tai herkkäunisuus vaivaa. Käyttöohjeet on kuitenkin syytä lukea huolellisesti.
On tärkeää muistaa, että lääkkeettömillä hoidoilla on tutkimusten mukaan parempi pitkäaikainen vaikutus unettomuuden hoidossa. Melatoniinia kannattaa siis käyttää harkiten ja tarvittaessa keskustella asiasta lääkärin kanssa. Unettomuuden syiden ja taustatekijöiden selvittäminen on ensisijaisen tärkeää, jotta voidaan löytää oikea ja tehokas hoitokeino uniongelmiin.
Monelle melatoniinia syövälle ei ole hyötyä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että melatoniinia käytetään Suomessa paljon uniongelmien hoitoon, mutta monille sen käytöstä ei ole todellista hyötyä. Melatoniinista on tutkitusti hyötyä lähinnä tietyissä tilanteissa, kuten jet lag -unettomuudessa ja ikäihmisten unettomuudessa. Ulkoisten tekijöiden aiheuttamiin uniongelmiin, kuten stressiin tai sairauksiin, melatoniinista tuskin on apua. On myös tärkeää noudattaa melatoniinin käyttöohjeita ja ymmärtää, että sen teho voi heikentyä pitkäaikaisessa käytössä. Melatoniini on kuitenkin melko turvallinen valmiste, ja unettomuuden hoidossa kannattaa ensisijaisesti pyrkiä lääkkeettömiin ratkaisuihin.