Kun Jemina Salonen tuo pörröisen hylkeensä huoneeseen, jopa vähäsanainen vanhus avaa suunsa – robotit ovat jo hoivatyön arkea Riihimäellä.
Suomessa hoivatyön arkea on jo muutamia vuosia rikastuttanut robottiteknologia. Tämä kehitys on mahdollistanut vanhusten paremman hoidon ja tarjonnut uusia mahdollisuuksia hoitohenkilökunnalle. Riihimäellä hoitohenkilökunta on ottanut käyttöön robottiharjan, joka on helpottanut siivousta ja säästänyt aikaa. Lisäksi robottihylkeet ovat ilahduttaneet vanhuksia ja parantaneet heidän mielialaansa. Jemina Salonen on yksi niistä hoitajista, joka tuo oman robottihylkeensä huoneeseen vanhusten iloksi. Vaikka robottien käyttö hoivatyössä on vielä uutta, se on tulevaisuutta ja mahdollisuus kehittää hoitotyötä entistä paremmaksi.
Riihimäellä robotit hoivatyön arkea.
Terveydenhuolto
Kun Jemina Salonen tuo pörröisen hylkeensä huoneeseen, jopa vähäsanainen vanhus avaa suunsa – robotit ovat jo hoivatyön arkea Riihimäellä
Robo Hoiva -hanke toi seurarobotin ja tekoälyn osaksi vanhustenhoidon arkea. Robottihylje Parosta on tullut viriketoiminnan ohjaaja Jemina Salosen luottotyökaveri, joka auttaa kohtaamaan asiakkaita.
Leena-Kaisa Laakso, Sara Rigatelli
19:56
Jaa
Kopioi linkki
Sähköposti
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Hyljerobotti Paro avaa silmänsä ja äännähtää. Se tuntee jo viriketoiminnan ohjaaja Jemina Salosen.
– Kun tulen huoneeseen, Paro kääntää pään ja inahtaa. Asukkaat nauravat, että sieltä se Paron mamma nyt tulee.
Riihimäkeläisessä erityisen tuen asumisyksikössä Riihikodissa työskentelevä Salonen on käyttänyt Paroa työssään syksystä asti.
– Se on jo ihan paras työkaveri. Paro auttaa etenkin kohtaamisissa. Vuorovaikutus menee eri tasolle. Vanhukset innostuvat kertomaan omista lemmikkikokemuksistaan ja muistelemaan. Vähäsanaisetkin saattavat p
Robotit ovat hoivatyön arkea Riihimäellä.
Hoivarobotiikka on yleistynyt viime vuosina ympäri maailmaa, myös Suomessa. Useat hoivakodit ja vanhainkodit käyttävät robottiautomaatiota avustamaan vanhustenhoidossa. Yksi esimerkki tästä on Riihimäellä sijaitseva erityistä tukea tarvitsevien asumisyksikkö Riihikoti, jossa käytetään robottiautomaatiota muun muassa viriketoiminnassa. Vanhuksia ilahduttaa erityisesti Paro-robottihylje, jonka avulla he voivat jakaa kokemuksiaan lemmikeistään ja muista mieluisista aiheista. Roboteilla toimintaedellytykset ovat runsaat erityisesti yleensä automatian ollessa kustannuksiltaan edullisempaa kuin tavallinen henkilökunta. Suurin houkutin on ollut se, että automaatti helpottaa henkilökunnan jokapäiväistä työnkuormaa.
Vaikka teknologian käyttöönotto on nykyään helpompaa, käyttäjälähtöisyyttä on vielä lisätä, sillä potilaiden ja henkilökunnan mielikuvat ja vastaanotto saattavat vaikuttaa tieteenlaskemisen puolelta kuin oikeasti tiedellen. Hoivarobotiikan kehittäminen vaatii
Hoivarobotit ovat jo osa vanhustenhoidon arkea.
Jo useamman vuoden ajan hoivarobotiikka on ollut osa asumisyksikköä Riihikodissa Riihimäellä. Robo Hoiva -hankkeen myötä robottihylje Parosta on tullut viriketoiminnan ohjaaja, joka auttaa vanhuksia kohtaamaan asiakkaita. Hoivatyössä robotit voivat keventää hoitajien fyysistä työtaakkaa ja tarjota hoidettavalle itsenäisyyttä ja omatoimisuutta arkeen, mutta robotiikan käyttöön tarvitaan lisää käyttäjälähtöisyyttä ja kehittämistä. Robotech-kehitystyöhön olisi hyvä ottaa mukaan monen alan osaajia.