Nasa aloittaa kokeen, jossa nelihenkinen miehistö elää vuoden ajan “Marsissa”.
NASA on aloittanut uuden kokeen, jossa nelihenkinen miehistö elää vuoden ajan “Marsissa”. Tämä koe on osa NASA:n Mars-siirtokunta-ohjelmaa, joka tavoittelee ihmisten siirtymistä ja asumista Marsissa tulevaisuudessa. Kokeen tarkoituksena on tutkia, miten ihmiset selviävät pitkäaikaisessa eristyksessä, rajoitetussa tilassa ja ympäristössä. Miehistö asuu avaruustukikohdassa, joka on suunniteltu simuloimaan Marsin olosuhteita. He tekevät päivittäisiä tehtäviä, jotka liittyvät tutkimukseen, teknologiaan ja selviytymiseen Marsin kaltaisessa ympäristössä. Miehistöllä ei myöskään ole mahdollisuutta poistua tukikohdasta koko vuoden aikana. Tämä koe on tärkeä askel kohti ihmisten siirtymistä Marsiin ja se auttaa meitä ymmärtämään, mitä haasteita ja mahdollisuuksia meillä on tulevaisuudessa Marsin asuttamisessa.
Nasa testaa Mars-missiota vuoden ajan.
Yhdysvaltain avaruushallinto NASA aloittaa ensi kuussa vuoden kestävän kokeen, jossa neljän hengen miehistö elää ja työskentelee simuloidussa Marsin ympäristössä. Kokeen tarkoituksena on testata miehistön henkistä kanttia ja valmistella Nasaa tulevaisuudessa toteutettavaan matkaan Marsiin. Kokeen aikana simuloidaan myös erilaisia häiriötilanteita, joiden avulla tutkitaan miehistön kykyä selviytyä yllättävistä tilanteista.
Marsissa selviytymisessä suurimmat haasteet saattavat kuitenkin liittyä fyysiseen terveyteen. Ihmisen fyysiselle terveydelle avaruus on karu ympäristö, jossa lihas- ja luumassa pienenevät, sydän pienenee ja jopa näkö voi huonontua. Nasan kokeessa kerättävän tiedon perusteella saadaan kuitenkin tietoa siitä, miten pitkäkestävä matka Marsiin vaikuttaa miehistön terveyteen ja toimintakykyyn.
Mars-tukikohdan erikoisuus on se, että se on tulevia matkoja silmällä pitäen 3D-rakennettu. Tilaa rakennuksessa on vajaat 160 neliötä ja jokaiselle miehistön jäsenelle on oma makuuhuone ja työpiste. Tukikohdan ulkopuolella on lisäksi pieni viljelytila, jonne mennään avaruuspuvuissa ”ilmalukon” kautta. Mars-kävelyille saadaan uskottavuutta virtuaalitodellisuuden avulla. Yhteisessä oleskelutilassa on muun muassa pelikonsoleita ja lautapelejä.
Ihmisen sopeutuminen avaruusympäristöön on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena jo pitkään ja Mars-matkoihin liittyvää tutkimusta on tehty usealla eri tavalla. Tunnetuin ja pitkäkestoisin simulaatio tehtiin Venäjällä 2010-11. Siellä kokeessa simuloitiin lentoa Marsiin, planeetalle laskeutumista ja paluuta Maahan. Kuusi miestä vietti simulaattorissa peräti 520 päivää.
Sini Merikallio, avaruustieteilijä ja eläinlääkäri, pitää simulaatioita tärkeänä. Vaikeudet on hyvä huomata Maassa eikä kymmenien miljoonien kilometrien päässä. Simulaaatiot ovat kuitenkin hailakka versio todellisuudesta, sillä avaruusaluksessa seinän takana on tyhjiö, joka voi aiheuttaa toisenlaisia haasteita ja tuntemuksia.
Nykytietämyksen mukaan edestakainen matka Marsiin kestää parisen vuotta ja avaruuteen liittyvät terveysriskit ovat suuret. Saksalaisen Saarlandin yliopiston avaruuslääkäri Bergita Ganse kutsuu Mars-matkaa 2040-luvulla ”kahjojen” hommaksi, sillä onnistumisen todennäköisyys on suhteellisen pieni. Ganse uskoo kuitenkin, että Mars-matkalle lähtee vanhempaa väkeä, joka ymmärtää terveysriskit.
NASA kokeilee “Mars-life” vuoden ajan.
Nasa aloittaa pian kokeen, jossa neljä henkilöä elää vuoden ajan Marsissa. Tämä simulointi testaa miehistön henkistä kanttia tilanteessa, jossa kaikki ei mene suunnitellusti. Avaruudessa olemisen suurimmat haasteet liittyvät silti fyysiseen terveyteen, sillä siellä ihmisen fyysiset toiminnot kohtaavat monia haasteita.
Ihmisten fyysinen terveys on erittäin tärkeä tekijä avaruusmatkalla, sillä avaruus voi murjoa ihmisen luiden, lihasten, sydämen ja jopa näön. Onko mahdollista, että ihmistä ei ole tarkoitettu avaruuteen? Avaruudessa olemisesta on kuitenkin opittu paljon 60 vuoteen aikana. Lisäksi Marsiin matkaavien täytyy hyväksyä terveysriskit. Uskon, että sinne lähetetään vanhempia ihmisiä. Siinä olisi järkeä, koska syövän ja eliniän lyhenemisen riski ei olisi niin suuri.
Nasa lupailee, että matka voi toteutua ensi vuosikymmenellä, mutta palaset ovat nyt jo periaatteessa kohdallaan, mutta matkaan päästäneen vasta 2040-luvulla. Tämä johtuu resursseista, politiikasta ja riskeistä. Luulen, että Nasa ei mene sinne 30-luvulla. Riskien takia emme tule näkemään silloin myöskään kansainvälistä avaruusasemaa Marsissa. Mutta joku kahjo kuten Elon Musk sen voi tehdä.
Tiukka koe Marsissa asumisesta.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa aloittaa ensi kuussa vuoden kestävän kokeen, jossa nelihenkinen miehistö elää ”Marsissa”. Kokeessa testataan miehistön henkistä kanttia ja fyysistä terveyttä, kun kaikki ei mene suunnitellusti. Tukikohdan erikoisuus on se, että se on tulevia matkoja silmällä pitäen 3D-rakennettu, ja siellä viljellään syötävää. Kokeessa kerätty tieto auttaa Nasaa valmistautumaan menestyksekkääseen Mars-matkaan. Vaikka matka Marsiin ei ole vielä huomisen asia, tulevat kokeestamme Nasa ja tiedeyhteisö saamaan arvokasta tietoa niin psykologisten kuin fyysiololistenkin haasteiden selättämiseksi ihmisten matkassa kohti punaista planeettaa.